Цената на оградата с Турция е надписана

Сметката за вдигането на пограничната ограда с Турция е била надписана, обяви вчера премиерът Пламен Орешарски. Това сочат първоначалните резултати от проверката на Главния инспекторат в Министерския съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция. Ревизията бе възложена от министър-председателя заради двойното оскъпяване на преградното съоръжение, което армията ще строи. Обявената прогнозна стойност бе 5,1 млн. лв., но надмина 9 млн. лв.

Докладът на финансовите инспектори е бил готов на 28 февруари, но Орешарски е възложил нова проверка, която трябва да установи кои точно са виновните длъжностни лица. Това ще стане ясно на 7 март. Премиерът увери, че ако има злоупотребили длъжностни лица, те ще бъдат наказани.Неотдавна той намекна, че се готвят уволнения. И към днешна дата не е ясно кое от двете ведомства - вътрешното или военното, има вина за двойното оскъпяване на заграждението, чието строителство тепърва предстои.

От армейското ведомство обясняват, че с писмо на директора на „Гранична полиция“ от 31 януари 2014 г. е получена крайната оптимизирана цена от 5,3 млн. лв., определена от проектанта на съоръжението. Тя е направена на база излезлия на 21 януари 2014 г. справочник на цените за материалите в строителството. Но в общата сума не са включени ДДС, процент печалба за фирмите доставчици и производители на материалите и разходи за транспорт на суровините до границата. Не са прибавени и 1,6 млн. лв., нужни на армията за храна, нощувки, гориво, амортизационни разходи на военната техника. Така цената скача на 9 402 144 лв., обясниха от МО.

В същото време вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви вчера, че МВР не е задавало финансови параметри. „Ние цени и цифри не сме давали.“

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини