Мобилните телефони ни правят хипертоници

Разговорите по мобилен телефон могат да отключат хипертоничен пристъп заради стреса, който причиняват на организма.
Връзката между мобилните връзки и стойностите на артериалното налягане е била изследвана от медици в болницата William of Saliceto Hospital в Италия, информират от medikforum.ru. Дори когато говорим на неутрална тема или за приятни неща, разговорът чрез този тип апарати се оказва стресиращ. Стресът води до повишаване на артериалното налягане.

Италианският екип установил например, че напълно спокоен диалог на техен пациент е повишил кръвното му от 121/77 на 129/80. Естествено – стойностите не са опасни, но промяната все пак е отчетена.

Изследователите смятат, че ако един човек говори многократно всеки ден по мобилния телефон и това продължава с години, хипертонията му е гарантирана дори при отсъствието на други фактори. Ето защо ако един човек е в рискова група – пушач е, има затлъстяване и т.н., той би трябвало да използва връзката много предпазливо.

Експериментът, който италианският екип направил, ангажирал 94 доброволци с умерена хипертония. Хората били настанени в удобни кресла и водели телефонни разговори с различна характеристика – приятни, неприятни, неутрални. Кръвното им налягане било замервано многократно през интервали от по една минута и обобщението потвърдило хипотезата, че здравето ни е подвластно на мобилната връзка независимо от характера на самия разговор.

Тревожният извод все пак има интересен нюанс. В отделна бележка изследователите развиват твърдението, че с мобилния дразнител може да се свикне. Ако сърцето и нервите на един човек издържат на 30-разови разговори в рамките на деня, той привиква и не реагира на обажданията стресово. В такива случаи стойностите на артериалното му налягане не се променят

Източник: http://www.dnesplus.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини