След гаф със системата за гласуване - Районният съд отново без председател

За втори пореден път пред Висшия съдебен съвет застанаха кандидатите за председател на Районния съд в Асеновград. Същите трима, които се явиха и през декември - Мария Караджова, Мария Пейчева и Иван Шейтанов. И сега, както тогава, нито един от тях не събра минималните 13 гласа, за да бъде избран.

Вчера членовете на ВСС изпаднаха в патова ситуация заради проблеми с електронната система за гласуване. При опита за повторен избор на няколко пъти тя отчиташе повече гласували, отколкото бяха членовете на съвета в залата - 20 гласа при 19 присъстващи. При първото гласуване Караджова получи 9 гласа, Пейчева - 3, а Шейтанов - 8. Ситуацията бе същата и при втория, и при третия вот - и при двата резултатът бе отново общо 20 гласа, но всеки път в различно съотношение.

Прокраднаха се съмнения, че някой гласува за двама кандидати, имаше и предложение да се викне специалист, който да провери системата.

В крайна сметка всички се обединиха около предложението да се тества системата, а именно: членовете на съвета да натиснат най-напред бутона "за", после "против" и накрая "въздържал се". Правосъдният министър Зинаида Златанова предложи да мине през всеки от членовете и да гледа колко пъти натискат бутоните.

Тестът започна с поименно подканване на членовете на ВСС, които вдигаха ръка и натискаха копчетата. След това всички извръщаха глави към мониторите, за да видят какво се отчита. Системата не отчете грешки и така се стигна до четвърто гласуване. Отново обаче нито един от тримата кандидати не събра необходимия брой от 13 гласа "за".

Решението на ВСС да се въведе електронно гласуване при конкурсите за административни ръководители бе взето преди избора на Сотир Цацаров за главен прокурор. Преди това гласуването ставаше с бюлетини.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини