Лютви Местан: По 1250 евро годишно за дребните фермери

Преди 9 месеца ДПС взе едно трудно решение, казвам трудно, защото знаехме пред какво се изправяме. Нямаше друга формула за съставяне на правителство в рамките на 42-ото НС. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на организираната от министър-председателят среща с медиите "Открито управление".

Местан очерта основните причини, поради които движението е подкрепило съставянето на днешното правителство. "Подкрепихме ги, защото г-н Станишев предложи именно Пламен Орешарски за премиер. Кабинетът мина през най-различни перипетии и оцеля – оцеля първо заради програмата си и второ заради профила на министър-председателя. Не съм убеден, че премиер, строго партиен, би оцелял в такава политическа среда", посочи Местан.

Според него, през тази зима е имало са един социален протест. "Това беше протестът на тютюнопроизводителите – тогава кабинетът реагира адекватно и беше направена предварителна експертиза и в бюджета бяха заложени 100 млн. за компенсиране заради неблагоприятната пазарна конюнктурна. Проблемът беше решен, защото протестът не беше самоцелен, протестът беше с конкретно искане. Кабинетът винаги ще реагира адекватно, когато протестът се изявява за решаване на реални конкретни проблеми", заяви Лютви Местан.
Кабинетът "Орешарски" заслужава пълния си мандат. Той има идея да реши фундаменталния проблем на българското земеделие и българския земеделски производител, категоричен е лидерът на ДПС.При присъединяването към ЕС допуснахме една фундаментална грешка. Пред вас е председател на партия, който е в състояние да признае грешката, продължи той. Като механизми за преки плащания на земеделски производители, от Европа, заложихме предпоставки за южноамерикански тип земеделие - днес само 6 процента от земеделските производители получават 80 % от размера на преките плащания 1 082 000 000. 80% от тези средства се получават от 6% едри земеделски производители. Земеделски производители, които обработват до един хектар, бяха изключени от механизма на преките плащания, това са над 90 – 95 % от земеделските производители, в България, каза Местан.

По думите му, правителството е поело ангажимент, от 2014 .г да прилага преразпределително плащане, чрез което малки и средни стопанства ще получават 45 лева пряко плащане на декар, вместо 30 лева.

Друга мярка предвижда малките, рискови производители, които обработват до един–два хектара да получават константна субсидия от 1250 евро, без задължението да изпълняват зелените ангажименти, обяви Лютви Местан.
„1250 евро, необвързани дори с конкретно производство, това е най-радикалната промяна, за която земеделският производител е можел да мечтае през изтеклите седем години членство на България в ЕС. Това е най-радикалната стъпка за създаване на трайна заетост в българското село“, допълни лидерът на ДПС.

Тази новина си струва да стигне до всеки земеделски производител. Това не е обещание - това просто ще се случи и се дължи на този премиер, който възложи на министрите си да направят радикалната стъпка, категоричен бе Местан.

Оптимист съм, ако последните 9 месеца говорим за оцеляване на кабинета "Орешарски", то след евровота съм сигурен, че стратегията на правителството ще се трансформира в ускорено прилагане на програмата и реформите на това управление, заключи Местан.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Митака
    0 -1
    15:45, 10 мар 2014
    Тоест, по-малко от една минимална заплата.

Случаен виц

Последни новини