Орешарски: Поех отговорността да стабилизирам страната

Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм. Четири години на икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, особено в сектор енергетика. Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, каза премиерът. За пример, ако през 2009 г. при старта на предходното управление, отчитайки едногодишно закъснение, имаше 81 000 новородени бебета, рекорд за предишните 20 години, то миналата година раждаемостта слезе на 59 000 бебета, тъжен рекорд за последните 50 години. 

Това каза премиерът Пламен Орешарски на Национална среща с медиите „Открито управление”, която се провежда в НДК. На нея присъстват и лидерите на партиите, подкрепящи кабинета – на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан.

От началото на мандата, в последните 9 месеца направих много срещи със синдикати, работодатели, представители на бизнеса, на чуждестранните инвеститори, отчитах и свършената работа пред парламента и пред представителите на медиите. Организирах днешната пресконференция като стъпка в утвърждаването на открития стил на управление, който се стремим да водим.

Ако през 2009 година, стартовата за предходното управление, раждаемостта у нас достигна 81 хиляди новородени – рекорд за предишните 20 години, то през 2013 година раждаемостта слезе на 59 хиляди – тъжен рекорд. Трудно може да се коментира подобен факт, акцентира премиерът.В социално-икономическата сфера инертността е поне няколкогодишна, отбеляза той. Днес социално-икономическата обстановка остава трудна. Налице са само първи позитивни сигнали, че бизнесът може да се развива без да бъде притискан под една или друга форма, че социалните групи ще се завърна. Подобрихме събираемостта на държавните приходи, само за втората половина на миналата година приходните агенции събраха половин милиард повече, въпреки че ВБП остава на същото равнище. В същото време успяхме да върнем почти цялото ДДС, отчете Орешарски. Разработихме и внедрихме няколко мерки за подобряване на събираемостта, отчете още той и даде за пример синхронизирането на мобилния контрол в Митниците.

Осъществихме напредък по големите инвестиционни проекти. Ускорихме усвояването на европейските фондове. В края на март 2013 г. реално изплатените средства по ОП достигнаха 37% от всички предвидени в 7-годишния програмен период, в края на февруари ние постигнахме почти 20% увеличение.

По повод разпределянето на парите за отделните общини той каза: „Асиметрията в разпределението на средства за общините при предишното управление е очевидна. Ще продължим усилията за по-равномерно териториално развитие, грижа за по-малките населени места, по-голяма сигурност на гражданите срещу битовата престъпност“.

По думите на премиера, около 5000 работни места ще бъдат открити по програма "Сигурност". „За първите два месеца на годината от работодателите са заявени с 3600 повече работни места, спрямо първите два месеца на миналата година. Държим на мерките по временна заетост“, каза Орешарски. Предвиждаме около 5000 безработни да изпълняват охранителски функции, в малки населени места, които са обект на битови престъпления. Това ще стане по програма „Сигурност”, каза премиерът. Необходимо е заздравяване на политическата и парламентарната система, каза Орешарски в края на изявлението си.

По Публично-Инвестиционната програма – (ПИП) средствата от 500 милиона лева планирахме по един нов, по-открит начин. Появиха се коментари от представители на ГЕРБ най-вече - колко неравномерно били разпределени тези средства, в интерес на двете партии, които подкрепят кабинета. Затова възложих анализ как са разпределяни в миналото капиталовите разходи. Резултатите – сегашната ПИП 500-те милиона, ако изключим средствата, които нямат точна насоченост към общини, 36 на сто от всички са насочени към населени места чиито кметове са от ГЕРБ, 24 от БСП, 17 от ДПС, 33 на сто от всички останали, независими, коалиции и т.н. За периода от юли 2009 – края на миналата година разпределението на капиталовите разходи е – за общини с кметове на ГЕРБ – 86 на сто, общини с кметове на БСП – 4 на сто, на ДПС - 2 на сто, всички останали – 8 на сто. Асиметрията е очевидна, каза премиерът Пламен Орешарски. Сравнително равномерното разпределение по сегашната ПИП е очевидно, каза Орешарски.

Не е вярно, че в списъка за разпределение на средствата за общините за Община Пловдив са определени нула лева, това каза премиерът Орешарски в отговор на въпрос на журналист от местна медия. В списъка е изграждането на общежития на Пловдивски университет, така че твърдението – нула лева – не е вярно, посочи той. „Като посетих Шипка, си говорих с кмета на Казанлък, която действително има нула, и се оказа, че в такова положение са не само Казанлък, а и други градове, в среден мащаб. Изглежда при разпределението средствата са били за големи населени места и за малки. При разпределението на средствата е съобразено с финансирането на отделни населени места, и от други източници. Казанлък има доста европейски проекти, които ще съдействат за развитие на инфраструктурата и на гражданите на Казанлък. Дебатът е много добър от гледна точка на допълнителни критерии за следващата година, когато също ще има инвестиционна програма и тогава някои от проектите също ще имат шанс да влязат“, каза премиерът.

За реиндустриализацията:
Няма да инжектираме пари от бюджета в предприятия

Реиндустриализацията на България се разглежда в контекста в целите на ЕС до 2020 да се увеличи с 20% индустриалното производство в БВП. Наши анализи показват страни, които имат по-добро развитие, защото се развиват по-бързо посредством индустрия. Това каза премиерът Пламен Орешарски на Национална среща с медиите „Открито управление”, която се провежда в НДК.

„Правителството няма да прибягва до пряко инжектиране на бюджетни средства в каквито и да е предприятия. Реиндустриализацията ще се насърчава чрез частни инвестиции чрез определени индустриални производства. Имаме надежди – в Агенция за инвестиции се разглежда за сертифициране заявления за външни инвеститори, имащи желание да изработват автомобилни компоненти. Ще се радват още повече, ако тава ще се развива още повече, ще насърчаваме такива производство. Не сме в състоя да се отказваме от каквито и да е инвестиции, подчерта Орешарски.
На въпрос, колко правителството плаща за медийно отразяване Орешарски каза, че в момента няма договори с медии: „Говорили сме на оперативно заседание на Министерски съвет – по никакъв начин да не се допуска привилегировани, на който и да е, а да се следват обективни критерии – ще се поинтересува и ще дадем конкретен отговор на въпроса“.

За „Южен поток“

По отношение на „Южен поток”– трябва да го разглеждаме в цялостен контекст на ситуацията в Украйна – тече предварителна подготовка, която не е спряла, посочи министър-председателят. В следващите седмици ще следим взаимоотношенията между Русия и ЕС – ние сме между страните,които най-малко сме заинтересовани на каквото и да изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена. Следим най-внимателно всяко развитие и се притесняваме от изостряне на по-нататъшни конфронтация, подчерта Орешарски.
Трите посоки на правителството, по които работим, са възстановяване на икономическото развитие, възстановяване на държавността и солидарност обществото.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    Василев
    0 0
    16:35, 10 мар 2014
    Запознат, и тия не ми харесват много, обаче отчетите на МФ и БНБ са публични и след като си толкова запознат вземи да ги прочетеш за 8 години назад и ще разбереш разликите.
Последни новини