Изявление на кмета Емил Караиванов по доклада от административната проверка на детска градина "Слънце"

"Проблеми в тази детска градина спорадично се явяват през последните десетина години.

При проверки бяха констатирани пропуски. По мое нареждане беше извършен финансов одит на детската градина и направени редица предписания. Наложено беше и административно наказание на директорката на детското заведение. Въпреки това проблемите продължават. Това наложи да възложа със заповед финансова проверка на 24 февруари т.г., която трябва да приключи на 31 март. Мотивите бяха: констатирано несъответствие между начислените такси и внесените такси в общината.

Втората моя заповед за извършване на проверка, която издадох, още в деня на инцидента с млякото - 11 март, е със срок за приключване днес, 14 март. Тази проверка вече приключи и аз разполагам с доклада на комисията. Той е подробен, над 6 страници. В него подробно са описани свидетелските показания от деня на инцидента на целия кухненски персонал, медицинската сестра, помощник-възпитателите, завеждащия административната служба. Това, което най-много ме обезпокои е, че през цялото време готвачката е знаела, че има проблем с млякото. В него са плавали частици, имало е променен цвят и освен това е направила всичко възможно за заличаване на следите като са изхвърляли млякото. Има противоречия и в показанията и на медицинската сестра. Но тук се откроява фактът, че тя не е проверила лично млякото преди да бъде сервирано на децата. Завеждащата административна служба не си изпълнява задълженията, а ги предоставя на други лица от персонала.

Всичко това, и първата, и втората проверка, по категоричен начин доказва, че детското заведение не се управлява добре, но освен финансовите нарушения, другите действия на персонала и свързаните с тях нарушения застрашават живота на децата, както беше при инцидента на 11 март.

Затова считам за задължително да предприема следните мерки:

Първо, днес ще внеса докладна записка в Общинския съвет и искане за включването й в дневния ред на редовното заседание на 19 март т.г.,с която ще поискам вземане на решение за преобразуването на целодневна детска градина „Слънце" във филиал на ЦДГ"Н.И.Вапцаров" с мотиви: оптимизиране на мрежата от детски заведения и възстановяване на нормалното управление на това детско заведение.

Второ, директорката на детската градина е започнала процедура по налагане на дисциплинарни наказания на готвачката, помощник- готвачката, работник-кухня и завеждащата административна служба.

Трето, като работодател на директорката на детската градина и на медицинските сестри, съм започнал процедура по налагане на дисциплинарни наказания на тези лица.

В заключение искам да заявя, че ще спазваме законовите изисквания и процедури, но ще настоявам пред съответните органи, визирани в Кодекса на труда, за навременни отговори, за да не се протака във времето решаването на този въпрос."

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини