Православна академия отваря врати в Пловдив

Православна духовна академия отваря врати в Пловдив за първия випуск студенти през учебната 2014/2015 година.

Във висшето научно-богословско и образователно учебно заведение "Св. св. Кирил и Методий" ще се приемат православни мъже и жени, издържали успешно приемен изпит. Жените ще могат да учат само задочно. Причината е, че студентите в университета на Църквата ще живеят в пансион и затова в редовно обучение ще се приемат само младежи.

Учебният план вече е одобрен от Светия Синод. Богословското образование в Академията ще се придобива за 8 семестъра, след което завършилите ще могат да се реализират като свещенослужители, църковнослужители и учители по вероучение.

Катедрите ще са четири - Библейско богословие, Систематично богословие, Историческо богословие и Практическо богословие.

Лекциите и упражненията ще се водят от настоящи преподаватели от Пловдивската духовна семинария. Ръководството на Академията вече е отправило покана към висши духовници за гост-лектори. Един от престижните ще бъде Пловдивският митрополит Николай, който е и духовен наставник на учебното заведение.

Духовната академия в Пловдив е открита по молба на митрополит Николай и с решение на Светия синод от 18 декември 2013 г. Тя ще се помещава в сградата на Пловдивската духовна семинария, а издръжката ще е изцяло от Църквата. Поне в началото. За ректор е определен отец Добромир Костов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини