ВКС върна делото за убийството на Мария Златанова, решението на Апелативния съд било copy-paste на това на Окръжния

Върховният касационен съд върна делото срещу Михаил Менашки за убийството на Мария Златанова в Бургас. Причината - груба грешка както на първа инстанция - Окръжен съд - Бургас, така и на въззивната - Апелативен съд - Бургас. Решението на 3-членния състав на ВКС е оповестено днес следобед. Менашки бе осъден на 25 г . затвор от Окръжния съд, присъдата бе потвърдена и от Апелативния.

Магистратите от ВКС разгледаха казуса през февруари. При днешното постановяване на решението те отчетоха, че цялото съдебно следствие в Бургас е било "минирано" още от самото начало, когато съдия Стефан Стойков от БОС е позволил да бъдат конституирани частните обвинители и граждански ищци - бащата Максим Златанов и приятеля Симеон Куминков, без да е взето становището на подсъдимия. Искано е само становище на представителя на прокуратурата Красимира Кателиева и едва след като са конституирани, е питан за съгласие и Михаил Менашки.

За два дни второ дело на Бургаския апелативен съд е върнато от ВКС заради преписване на мотиви от присъдата на първата инстанция. Апелативният съд е потвърдил присъдата от 25 г. затвор, не е отговорил на възраженията нито на защитата на Менашки, нито на частните обвинители, защото почти изцяло е преписал присъдата и мотивите на Бургаския окръжен съд, пред когото логично тези въпроси на са били поставени.

Процесът вероятно ще бъде насрочен за повторно гледане в Бургаския апелативен съд през май или юни.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини