МВР се опитваше да командва съдебната система при Цветанов, обяви Куцкова

Има политическо влияние в съда, но най-грубо бе поведението на Цветан Цветанов. Това обяви в ефира на bTV съдия Нели Куцкова.Тя обвини бившия вътрешен министър в това, че непрекъснато давал становища по висящи дела, изхождайки от личното си убеждение за виновност. Когато присъдата не съвпадала с очакванията му, той обвинявал съда.

Според Куцкова дясната ръка на Бойко Борисов подлагал на унижения и прокурорите, като създавал впечатлението, че МВР командва прокуратурата и ако съдът не го слуша, то той е лош и корумпиран. Все пак магистратът призна, че трудно могат да се подчинят три инстанции и именно това е голямата сила на българското правосъдие.

Куцкова пожела на Цветанов по делата срещу него да му се паднат такива съдии, каквито той не харесвал. Всеки на власт се опитва да обязди съда и прокуратурата за свой интерес, категорична бе сидийката.

Във връзка с политическата намеса в съдебната система съдийката потвърди, че редица политици от първото демократично управление у нас до сега се опитват да повлияват на съда, а „опитите непрекъснато се засилват". Куцкова припомни, че 11 души от Висшия съдебен съвет се избират от парламента и това е предпоставка за натиск. По същата логика тя разглежда и избирането на главен съдебен инспектор с две трети от депутатските гласове.

Не познавам Ася Петрова и не знам как е назначена, категорична бе Куцкова по повод скандалите около името на заместник-главния прокурор, която често е спрягана за човек на Цветанов. Магистратът не остана безразлична и към темата „Ситнилски", като подчерта, че ВАС ще реши дали е бил уволнен правомерно или не. Тя все пак призна, че е голям срам за юристи като не се достигне нужния брой гласове за уволнение все пак да бъде уволнен.

Към обектите на критиките си Куцкова прибави и лидера на ДПС Лютви Местан, който нарече решението на съда да пусне от ареста Октай Енимехмедов като гавра. Куцкова сряза политика и за това, че е вкарал и етнически елемент в думите си, изтъквайки, че престъпник е пуснат на свобода, защото името на жертвата му е мюсюлманско. А какво е името на задържания, запита реторично Куцкова.

За съдийката отношението към системата е несправедливо. Тя увери, че има колеги, на които вярва повече от на самата себе си и които са хора с твърди принципи, но има и такива, които са продажни, страхливи и натегачи. В тази връзка тя обяви, че се осланя на професионализма на колегите си по делото срещу убийците на свекърва й Надежда Куцкова. Съдийката увери, че не иска специално отношение по делото и няма да се меси по никакъв начин в процеса. По думите й е нормално двамата извършители да получат по-малко наказание от предвиденото по закон, защото са направили пълни самопризнания.

Нито едно разследване не може да се крепи обаче само на признания, изтъкна Куцкова, като припомни и нуждата от сигурни доказателства.

Тя призна, че все още не се чувства комфортно и сигурна в дома си след разигралата се кървава драма. Не обвинявам полицията и властта, извършителите законът ще ги обвини, обяви Куцкова. Тя обаче призна, че със съпруга й се чувстват донякъде отговорни за случилото се, защото Надежда искала да си легне по-рано и не се качила на горния етаж при тях, а те не настояли. В нощта на убийството се молихме да ги хванат, за да не убият още някого, сподели още съдийката.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини