Изпращат в училищата христоматия на забранените писатели

"Забранените писатели" - Христоматия по литература за 12-ти клас, представиха днес общественици пред журналисти. В нея са включени творби на убитите от комунистите Георги Марков, Георги Заркин и Яна Язова, политическите затворници Йосиф Петров, Петко Огойски, Трифон Кунев, Пенко Керемидчиев, Йордан Русков, Коста Георгиев – Босяк, Атанас Райков, Герчо Джамбазов, както и на забраняваните Блага Димитрова, Радой Ралин, Змей Горянин, Мехмед Карахюсеинов, Димитър Инкьов.

"Те не се преклониха пред комунистическата диктатура и днешната червена олигархия не желае гражданската им смелост и творчеството им да станат известни на младото поколение - за да го държи отново в подтисничество", каза при представянето Васил Къдринов, редактор на христоматията. "Затова тези писатели и поети не са включени в учебната програма по литература от послушните на олигархията министри на просветата", смята Ангел Николов, съставител на книгата.

"Забранените писатели" е финансирана от Европейския парламент, Фондация "Конрад Аденауер" и Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс". Тя бе подкрепена от литератори и общественици.

Съставителите на христоматията от центъра "Хана Аренд" я предоставят за утвърждаване като учебно помагало за свободно избираема подготовка от МОН, но ако това не се случи възнамеряват да организират кампания за представянето и в страната и разпространението и сред учениците и учителите по литература.

Присъстващите общественици се обединиха около тезата, че българската младеж има право да знае истината за националната ни история и литература и да чете "Задочни репортажи за България" на Георги Марков, "Записки за българските страдания" на Петко Огойски, "Ботуш Каишев" на Димитър Инкьов, "Ситни дребни като камилчета" на Трифон Кунев, стиховете на Йосиф Петров, Георги Заркин, Мехмед Карахюсеинов, Стефан Стамов, сатирите на Радой Ралин и творбите на другите блестящи писатели и поети, които останаха честни пред съвестта и народа си.

Христоматията можете да бъде изтеглена от ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини