Раздадоха наградите Пулицър

И тази година Колумбийският университет разпозна най-добрите журналистически статии и материали, отразили местни бедствия и международни извънредни ситуации по време на  99-ите годишни американски награди за журналистика, фотография, литература и музика - Пулицър в понеделник.

Вестник "Пост енд Куриер" от Чарлстън, щата Южна Каролина, грабна най-престижната награда "Пулицър" за служба на обществото за поредицата "Докато смъртта ни раздели", разследваща насилието срещу жени. За пръв път от 5 години насам престижното отличие отива при такъв малък вестник, коментира „Ню Йорк Таймс“.

„Ню Йорк таймс“ затвърди позициите си като едно от водещите издания в страната и получи три награди - за разследваща журналистика, за отразяване на международни новини и за фотография. Наградите за международен репортаж и фотодокументалистика бяха присъдени на вестника за отразяването на епидемията от Ебола в Западна Африка. Третият Пулицър, за разследваща журналистика, получи репортерът Ерик Липтън за разследването си как лобисти  влияят на лидерите в американския Конгрес и на министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ. В тази категория наградата бе поделена с „Уолстрийт джърнъл“ за разследването на изданието за плащания по програмата за здравно осигуряване „Медикеър“ за американци на и над 65 г.

„Вашингтон пост“ и репортерката Каръл Лиънинг бяха наградени за разкриването на проблемите със сигурността в „Сикрет сървис“, охраняваща президента на САЩ.

„Сейнт Луис пост-диспач“ получи награда за фотография за снимки от бунтовете във Фъргюсън, Мисури, след като бял полицай застреля невъоръжен цветнокож младеж.

Вестник „Сиатъл таймс" бе отличен за отразяването на огромно свлачище, погребало десетки къщи с хората в тях.

Вестник „Лос Анджелис таймс“ получи награда в две категории - за анализ на ефекта на сушата в щата Калифорния и за колонката на тв критика Мери Макнамара, която коментира телевизионните програми.

„Блумбърг нюз“ спечели първата си награда Пулицър за репортаж, в който разяснява как американски корпорации пестят от плащането на данъци. Това е първият Пулицър на базираната в Ню Йорк новинарска агенция.

Майк Прайд, администратор на наградите Пулицър каза, че въпреки че всички победители, с изключение на "Блумбърг",  тази година са от печатните редакции на своите издания, "цифровите елементи на тяхната работа стават все по-обиграни и опитни."

"Вестници знаят къде е бъдещето", каза той.

В категориите за изкуства и литература Пулицър получиха Антъни Дуър за романа си "Светлината, която не можем да видим" (All the Light We Cannot See), за драма - Адли Гуайджис за "Между Ривърсайд и лудостта" (Between Riverside and Crazy), а за история - Елизабет Фен за Encounters at the Heart of the World: A History of the Mandan People.

"Папата и Мусолини: Тайната история на Пий XI и възходът на фашизма в Европа" донесе на Дейвид Кецър награда за биография.

Грегъри Пардио е с "Пулицър" за поезия за Digest.

Ебизабет Колбърт отнесе наградата за документално произведение за The Sixth Extinction: An Unnatural History.

При музикантите бе отличена Джулия Уолф за Anthracite Fields.

Наградата Пулицър се присъжда от Колумбийския университет в Ню Йорк и носи името на основателя на училището по журналистика Джоузеф Пулицър и днес обхваща 21 категории. В категория за служба на обществото се присъжда златен медал, а в останалите категории наградата е от 10 000 долара. Победителите се определят от независимо жури.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини