"Пътят на писаните яйца" и "Великденски писани яйца от Чепинския край" за месец в Асеновград

Не една, а цели две Великденски изложби на писани яйца ще могат да видят в дните преди и след Възкресение асеновградчани. В една от залите на Старинното училище "Свети Георги" ще бъде разположена експозицията "Пътят на писаните яйца", а в Етнографската къща - "Великденски писани яйца от Чепинския край". И двете са на велинградския Исторически музей.

"По пътя на писаните яйца" обобщава голяма част от професионалния опит и хоби-интерес на доц. д-р Светла Ракшиева от Института за Етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, на гл. уредник в Исторически музей - Велинград Георги Куманов, на Диана Русева и Петър Русев - президент на ПЕТ ЕООД - Велинград. Те са се обединили около личните си пристрастия към темата и практиката на писаните яйца. Пропътували са Румъния, Украйна, Словения, Чехия, Полша, Унгария, за да участват в различни инициативи с изложбен и фестивален характер. Посетителите на тази изложба ще могат да се запознаят отблизо с различни модели на изписване в различни страни. Във фотосите ще намерят още информация за процесите на промяна и развитие на този вид творческа традиция.

Експозицията "Великденски яйца от Чепинския край" ще ни запознае пък с типични за Велинград и Ракитово техники, орнаментика на писани яйца и история. Зрелищната наслада ще бъде допълнена и с носии, характерни за тази част на Родопите, ритуално свързани с Великденската идея. Всеки край носи своето богатство и собствен дух, всяко очарование е единствено и не се повтаря. В Станимака се лее руйно вино, в Чепино се гордеят с красиво изписаните яйца за Възкресение.

Изложбите ще бъдат открити на 10 април и ще останат тук до 10 май. Същият ден (б.а. 10 април) в Старинното училище ще проработи Великденско ателие с автор и водещ Светла Ракшиева. Доц. Ракшиева една от най-изкусните майсторки, оценена и отвъд границите на страната ни, която заслужено носи признателно звание "писарка".

Асеновградчани ще имат уникалния шанс да се докоснат до специфичното изкуство да рисуват с восък върху яйчната черупка. За целта се използва специален инструмент, наречен "писанец" или "писалка". За него, големият български етнограф Христо Вакарелски казва, че е "вълшебна пръчица", с която се изписват фантастични образи и форми.

В Ателието участие ще вземат ученици от ОУ "Петко Каравелов", СОУ "Св. св.Кирил и Методий" и Дневният център за деца с увреждания.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини