Свети Георги помогнал на Симеонов войник

Светецът в християнската религия описва личност, която е пример за святост.

Приживе или посмъртно той се явява посредник между хората и Бога. Те обикновено са надарени с духовна мощ да вършат чудеса от името и в името на Бога. Според агиологията светците биват няколко вида като най-многобройни са сред мъчениците. Те са страдали заради вярата си, а след земния им път започват да се явяват на миряните, мощите им имат силата да помагат. Такъв е свети Георги, който православната църква чества на 6 май.

Според апокрифните жития още приживе Георги вършел с Божията сила големи чудеса - изцелявал болни, възкресявал мъртви, с което обръщал към спасителната вяра в Христа множество езичници.

Прелюбопитен факт е, че първото българско свидетелство за чудо, извършено по нашите земи, намираме в един старобългарски разказ от ХIV-ХV в. В него войник се изповядва пред свещеник, като историята се развива по времето на Симеоновите битки с маджарите. В едно сражение врагът взел превес и около десетина от нашите конници се оказали в засада. Един от тях, който е и свидетелят, препуснал, за да спаси живота си. За лош късмет обаче предният крак на коня му пропаднал в дупка и се счупил. Войникът успял да се скрие в близката долина. Чувайки, че преследвачите му вече го приближават, той започнал горещо да се моли на Всевишния да му изпрати св. Георги да го спаси. Симеоновият войн се оповавал именно на него, тъй като носил името на светията. В този момент конят някак си се оправил, дотичал и така го спасил. По-късно от разказа става ясно, че конят е имал някакъв прецизно поставен имплант, които войникът описал така: "три метални скоби". От непознатия метал после бил изкован кръст, който извършил множество чудеса и изцеления. Експертката по лечение със светци, леля Вера Тодорова, разкрива, че те се намират в друго измерение и лекуват с помощта на футуристични техники и методи. От наша гледна точка всичко изглежда необяснимо, но е напълно реално, уверява възрастната жена медиум. Има обаче подбор на морално-етичен принцип. Така по клиничната пътека на свръхестественото лечение се пускали само най-праведните люде.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини