Американски пилоти търсят отвлечените ученички в Нигерия

Американски пилоти летят над Нигерия, изпълнявайки мисии по наблюдение и разузнаване, в търсене на близо 200 ученички, отвлечени през април от въоръжената ислямистка група "Боко Харам". Това разкри вчера високопоставен служител в американското правителство, цитиран от Франс прес. " Ние споделихме с нигерийците снимки от граждански сателити и извършваме пилотирани полети за наблюдение и разузнаване над Нигерия с разрешение на правителството", уточни източникът.

Междувременно американски експерти подробно изследват разпространеното от "Боко Харам" видео, показващо отвлечените ученички, посочи Държавният департамент. Общо 276 гимназиални ученички бяха отвлечени на 14 април от училището им в Шибок, в щата Борно, където живее голяма християнска общност. Петдесет и три от тях успяха да избягат, а 223 са още в неизвестност.

Вашингтон изпрати в Нигерия екип от цивилни и военни експерти, които да помогнат за намиране на заложничките. Вчера Белият дом за първи път посочи подробности за състава на екипа, чието изпращане беше обявено миналата седмица.

Сред 26-имата членове на екипа има петима представители на Държавния департамент и десет съветници от Пентагона, които вече са се намирали в Нигерия и са получили нови задачи за изпълнение, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. В Нигерия са изпратени също седем съветници от Африканското командване на Пентагона, както и четирима служители на ФБР.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини