17 °C

1000 евро за бебе: нигерийските "фабрики за деца“

Това наистина го има - бебета, които са заченати и родени само за да бъдат продадени. А майките им по правило са жертва на престъпните картели, които владеят този вид бизнес в Нигерия.

Тези бебета са заченати и родени, за да бъдат продадени. Майките им, в повечето случаи млади жени и момичета, биват държани принудително в т.нар. "фабрики за бебета". Неотдавна силите за сигурност в най-големия нигерийски град Лагос разкриха само за една седмица два такива дома. И в двата случая успяха да освободят множество млади жени и момичета, немалка част от които непълнолетни - и в напреднала бременност. Те били държани насилствено в продължение на седмици, дори месеци. Една от най-младите е 13-годишната Джой Джонатан: "Една жена ми каза, че ще остана при сестра ѝ, за да работя при нея. Попитах - това ли е мястото? А жената отвърна: който дойде тук, не го пускат повече".

До 1000 евро за бебе

Някои от момичетата и младите жени разказват, че са били изнасилени, за да забременеят. Други пък са били примамени вече бременни в т.нар. "фабрики за бебета", и то все по една и съща схема - с лъжливи обещания. Например, че ще получат работа като домашни помощнички. След което бивали отвличани, изнасилвани, за да забременеят, а децата им - продавани. В някои случаи полицията била алармирана от бдителни съседи.

Дестини Чема, която заедно с други момичета успяла да избяга от една такава "фабрика", споделя: "Тя се обади на някого, неподозирайки, че я чувам. Попита колко биха платили за момченце...Тогава ми светна: значи затова съм тук. Казах ѝ, че никога няма да направя подобно нещо. Започнах да дебна за удобен момент и го открих, когато веднъж вратата беше оставена отворена."

По данни на властите, децата се продавали за до 1000 евро, като момченцата стрували по-скъпо от момиченцата. А купувачите - бездетни двойки от Африка, но също така и от САЩ и Европа. Някои от децата били експлоатирани и като работна ръка, налагало им се да проституират, има и сведения за извършени ритуални убийства.

Властите не могат да се справят

В Нигерия е позорно да нямаш деца, от една страна. От друга обаче законното осиновяване или изкуственото оплождане се смятат за срамни и представляват обществено табу. Т.нар. "фабрики за бебета" не са рядкост, а експертите говорят за задълбочаващ се проблем - най-вече в югоизточната част на страната. Властите са обезпокоени и призовават гражданите да бъдат много внимателни и бдителни. 

Момичетата са много лесна плячка за тези картели. Нежеланите извънбрачни бременности не се толерират от обществото, абортите са забранени. Именно това насочва множество отчаяни жени към тези, които уж им предлагат работа и покрив. Особено за бедните жени и момичета това често са примамки, на които те се хващат "доброволно", принудени от нуждата.

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, което не пречи в страната да има много бедни хора. По-голямата част от 190-милионното население живее с по-малко от две евро на ден. Наред с наркотиците и финансовите измами, търговията с хора е една от най-разпространените престъпни дейности. А властите така и не успяват да се справят с нея. 

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини