Афис: БСП - 17,9%, ГЕРБ - 17,6%, ако изборите са днес

БСП получава 17,9%, ГЕРБ 17,6%, ДПС 8,3%, а "България без цензура" 6,7%, ако евроизборите бяха днес. Това показват данните от проучване на агенция "Афис" само една седмица преди вота.

Оспорвано остава първото място между БСП и ГЕРБ. резултатите показват, че потенциалната подкрепа за двете водещи формации е на кантар, но предвид на спадащия интерес към предстоящото събитие и очертаващата се сравнително ниска избирателна активност БСП има известно предимство пред основния си съперник.

Ще има и колебаещи се, но възможни избиратели за всяка една от партиите, както и колебаещи се, но слабо вероятни, обясняват от Агенция "Афис". След като се допълнят и тези избиратели, евровотът би изглеждал така: ГЕРБ – 25,3%, БСП – 24,6%, ББЦ – 13,4%, ДПС – 12,8%, уточняват социолозите.

Левите избиратели са сравнително по-мобилизирани и организирани в подкрепата си за предпочитаните партии, сред които безспорно се отличава БСП, показват още данните от проучването.

Общите декларативни нагласи, регистрирани в хода на проведеното изследване, свидетелстват за минимална преднина на партия ГЕРБ пред БСП, но това предимство се губи при хипотезата за очакваната по-ниска избирателна активност, както и предвид на анализа на получените данни за нивото и посоките на колебанията на част от избирателите, подкрепящи ГЕРБ. Пълнолетните граждани, деклариращи подкрепа за БСП, са по-твърди в намерението си да гласуват и в по-малка степен биха се разколебали в подкрепата си в последните дни преди очакваното събитие, уточняват от "Афис".

Освен двете водещи политически формации с по-големи шансове да реализират мандати в бъдещия Европейски парламент се отличават още две формации – Движение "България без цензура" (ББЦ) и Движението за права и свободи (ДПС), показват данните. Социолозите твърдят, че при очертаващата се сравнително ниска избирателна активност, ДПС получава сериозно предимство и е почти сигурен претендент за третото място в общата класация. Изключително слабо вероятно е активността да се вдигне до нива, характерни за общи или за местни избори, че да позволи в този случай на ББЦ да реализира предимството си, което има на общо декларативно ниво.

При очакваната сравнително ниска избирателна активност – 30-35% от реалните избиратели или около 2,1 до 2,4 млн. гласуващи, много вероятно е 17-те мандата за Европейския парламент, които се полагат на България, да се разпределят само между първите четири партии в номинално съотношение, описано по-горе. Тоест по 6 мандата за ГЕРБ и БСП, 3 – за ДПС и 2 за ББЦ. При този вариант не се очакват особени изненади, освен, ако традиционният скрит вот за ДПС не се окаже в изненадващо високи стойности и не доближи резултата на тази партия до резултатите на двете водещи сили ГЕРБ и ДПС, уточняват от социологическата агенция.

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини