Миков свика извънредно заседание заради вота на недоверие

Михаил Миков свика за 23 май извънредно заседание на парламента заради вота на недоверие към кабинета. Гласуването вероятно ще е след евроизборите.

Заседанието по разискването е насрочено от председателя на парламента за 10.00 часа в петък.

В края на миналата седмица ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството за провал в енергетиката. Според правилника на парламента обсъждането на вота трябва да се проведе до 7 дни след внасянето му, което налага депутатската "ваканция" преди евроизборите на 25 май да бъде прекъсната.

Според правилника, гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Михаил Миков коментира пред Дарик радио, че не е задължително гласуването по вота да бъде 24 часа след края на дебатите в пленарна зала, както се прави обикновено. Според него спокойно може то да бъде оставено за следващата седмица, вместо да се провежда в деня за размисъл - 24 май.

Казано е не по-рано от 24 часа. Може да се гласува след ден, след два, след три. Не е разумно да го правим в изборните дни, а и мисля, че няма смисъл да разкарваме по време на избори два пъти народните представители", коментира той.

На въпрос дали това събиране на депутатите няма да се превърне в предизборна агитация, председателят на парламента заяви, че дали е ден-два, или три преди вота, все ще е в рамките на най-горещата фаза на кампанията.

Разискванията по вота обаче може изобщо да не се състоят, защото е много вероятно в залата да няма кворум. Той се събираше трудно и при редовни заседания, а миналата седмица зам.-председателят на парламента Мая Манолова изрази съмнение, че достатъчно депутати ще си прекъснат предизборната кампания, за да дойдат на извънредно заседание.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини