Експерт: Прагът за тройка на матурите да се вдигне

В другите европейски страни средна оценка се пише срещу 65% - 70% правилни отговора.

Необходимо е да се качи прагът за тройка на матурите, заяви  доц. Борислав Георгиев, преподавател в НБУ, в ефира на Bulgaria On Air. По думи на експерта в другите европейски страни средна оценка се пише срещу 65% - 70% правилни отговора, докато у нас процентът е 23.

Днес министърът на образованието и науката Анелия Клисарова обяви скалата за текущо оценяване. Минималните точки, които зрелостниците трябва да изкарат за оценка среден (3), са 23 от общо 100. За отлична оценка прагът е 77 точки. 

Доцентът предположи, че скалата за оценяване умишлено не се  повишава, защото това ще доведе до повече двойки в смесените региони на  страната, в които зрелостниците не знаят добре български език.

Тази година разпределението на точките се определи в деня на матурата по български език и литература, която се провежда в момента, докато през миналите години скалата се формираше на базата на представянето на зрелостниците и се съобщаваше в деня на обявяването на резултатите.

Според доц. Георгиев българският език и литература трябва да бъде разделен на два отделни предмета, тъй като той има два различни плана за обучение и времето не стига те да се прилагат изцяло. Експертът смята, че за да се разреши проблемът при четенето с разбиране, е необходимо учениците да имат повече часове по български език и да се тренират за възприемане на чужди текстове.

Държавният зрелостен изпит определено дава добри резултати, отбеляза доц. Георгиев. Според него обаче модулът с литературата трябва да отпадне и да стане отделен предмет, подобно на математиката, химията, историята и учениците да имат възможността да избират литературата като втори зрелостен изпит.

Целия разговор с доц. Борислав Георгиев вижте във видеото на Bulgaria On Air

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини