Палеонтологичният музей ще носи името на Димитър Ковачев

Палеонтологичният музей да носи името на Димитър Ковачев - създател на музея, дългогодишен негов директор и почетен гражданин на Асеновград. Предложение за това ще бъде гласувано на сесията на ОбС утре, 28 май.

През 80-те години Димитър Ковачев открива край Хаджидимово "Гиризите" - едно от най-богатите за науката находища на пикермийска фауна. След време, с решение на Общината и с подкрепата на БАН, е организирано създаването на Палеонтологичния музей в Асеновград, където да бъдат съхранени и представени над 40 000 открити фосилни находки.

Това е най-богатата колекция на изкопаема гръбначна фауна в България. Между тях са единствените в света почти пълни скелети от маймуната мезопитек, черепът на нов за науката род нечифтокопитно - Kalimantsia, най-богатата в Европа колекция от хипариони, един от най-добре запазените известни черепи на саблезъбата котка Machairodus giganteus, единствените останки от птица-носорог в Европа (нов за науката род) и редица други важни за световната наука фосили.

Трудовете, написани на основата на създадената от Димитър Ковачев колекция, са допринесли много за нареждането на българската палеонтологична наука между тези, които дават днес съществен принос в изучаването на природната обстановка на късномиоценската Балкано-Иранска зоогеографска провинция.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини