Съдът острани от длъжност кмета на Своге

По искане на Софийска окръжна прокуратура кметът на Своге Жоро Цветков е отстранен от длъжност с определение на Софийски окръжен съд. 

На 27 март Цветков бе обвинен в престъпление по служба заради сключени 12 неизгодни договора за обществени поръчки.

Според прокуратурата от 9 юни 2012 г. до 22 юли 2013 г. е  нарушил задълженията си като кмет по организирането и изпълнението на  бюджета на общината. Второто му провинение е свързано със сделките.

Бе му постановена мярка за  неотклонение парична гаранция от 3000 лева.

Ако Цветков бъде  признат за виновен, може да бъде осъден на затвор до осем години и  лишен от право да заема определена държавна или обществена длъжност


На 19 декември 2013 г. полицаи и прокурори нахлуха в община Своге по сигнал на местната структура на ВМРО. Разследващите взели документи, компютъра на  Цветков, на секретарката му и на главния счетоводител. Прибрали и папки с  оферти на фирми, участвали в търгове за поръчки.
Цветков е избран за кмет на Своге през 2011  г., а преди това е бил общински съветник от ГЕРБ. От 1991  г. има частен бизнес.

През април пред bTV той отрече всички обвинения. Обясни, че в Лакатник са изградени две подпорни стени за 30  000 лв.

„Комисия реши да се ремонтира по спешност и до 20 000 лв. -  сключихме договор с фирма, която да ремонтира. За  водопровода, старите тръби не отговаряха на стандарта по БДС – това  наложи да направим обществена поръчка, да закупим тръби – те са  подменени, но не от общината, а от ВиК”, обясни Цветков.

Той призна, че  от 15 години е в търговията със строителни материали, но отрече  информацията, че тръбите са закупени от неговия склад.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини