Управляващите не допуснаха изслушване на Таня Андреева

ГЕРБ поиска изслушване в парламента на здравния министър Таня Андреева заради задълбочаваща се криза в системата. От БСП и ДПС обаче не се съгласиха.

Предложението за включване на точката в седмичната програма на Народното събрание беше отхвърлено и при прегласуване. "За" бяха 89 депутати, "против" - 75, 16 се въздържаха, предаде БТА.

Последните няколко дни ситуацията в здравеопазването се изостри, над 150 работещи в софийската Спешна помощ са подали оставки в защита на директора, но и срещу безобразията в системата, аргументира искането Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя уточни, че на фона на задълбочаваща се криза следва да бъде чут отговорът на министъра дали екипът й разработва някаква концепция да се успокои системата.

"Недопустимо е София, а вече и цялата страна, да останат без спешна помощ", коментира Атанасова.

Отхвърлено беше и искането образователният министър Анелия Клисарова да бъде изслушана относно препоръката на Европейската комисия за приемане на Закона за училищното образование.

Жива верига срещу временния шеф на Спешна помощ

И днес медиците в столичната Спешна помощ очакваха с жива верига  назначения от здравния министър временен директор. Те не отстъпват от  исканията си - по-високи заплати, нормални условия на работа и връщане  на поста на отстранения им шеф д-р Георги Гелев, съобщи bTV.

Днес е първият  работен ден на поста на д-р Александър Златанов, а плановете му за  разрешаване на проблемите в Спешната помощ вече са в ход. Той започва  преговори със Столичната община за създаване на изнесени центрове в  кварталите „Младост" и „Люлин".

Лекарите, медицинските сестри и санитарите отново протестират пред Министерството на здравеопазването, тъй като не са доволни от срещата с министър Андреева. 

Междувременно от вчера протестът на лекарите от Спешна помощ в София прераства в национален. В писмо на председателя на Националната асоциация на работещите в спешната помощ до министъра и до медиите се изтъква, че заетите в сектора считат, че проблемите им се решават частично, персонифицират се пропуските и така се избягва системният анализ и окончателното им решаване с конкретни действия и нормативни промени.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини