Русенският митрополит Наум ще въдвори новия игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон

Негово Високопреподобие архимандрит Симон е новият игумен на Бачковския ставропигиален манастир. Това гласи решението на Светия Синод, взето на негово редовно заседание.

Въдворяването на новия игумен ще стане на 22 юни, непосредствено след отслужването на св. божествена Литургия в манастирския храм, от гл.секретар на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

С решението си Св. Синод поощрява досегашното отговорно и активно обгрижване на Бачковската света обител от страна на архим. Симон в качеството му на изп. длъжността от 19 февруари насам. Откакто пое ръководството на Бачковския манастир, архим. Симон се прояви като грижовен стопанин и добър духовен ръководител на братството му, с което си спечели доверието на Светия Синод. Със своите действия и поведение новоназначеният игумен успя до голяма степен да възстанови доброто име на древния манастир, който от векове е силен притегателен център за християни от страната и чужбина търсещи духовна подкрепа и утеха под сводовете му и пред чудотворния образ на Пресвета Богородица - Бачковска, се казва в решението.

Архим. Симон (Бодуров), със светско име Стефан Илиев Бодуров, е роден на 02.05.1970 г. в Пловдив. През 1990 г. записва в СУ "Св. Климент Охридски" специалността "Средновековна история". През март 1992 г. постъпва като послушник в Бачковската света обител при игуменството на Негово Преосвещенство Агатоникийски епископ Наум. През 2000 г. на 14 април е постриган за монах под името Симон, с духовен старец архим. Боян. На Великден с.г. е ръкоположен в йеродяконски чин. На 8 юни е ръкоположен в йеромонашески чин, пострижението и ръкоположенията са извършени от епископ Наум.

През есента на 2000 г. записва богословие в СУ "Св. Климент Охридски". През 2006 г. завършва Богословие в ПУ "Св. Паисий Хилендарски". На 20.05.2008 г. Св. Синод взима решение да отличи йеромонах Симон с архимандритско достойнство.

Вече 22 г. години архимандрит Симон се подвизава на послушание в Бачковския манастир като е изпълнявал там различни послушания - ефимерий, домакин, ключар, библиотекар.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини