25 °C

Русенският митрополит Наум ще въдвори новия игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон

Негово Високопреподобие архимандрит Симон е новият игумен на Бачковския ставропигиален манастир. Това гласи решението на Светия Синод, взето на негово редовно заседание.

Въдворяването на новия игумен ще стане на 22 юни, непосредствено след отслужването на св. божествена Литургия в манастирския храм, от гл.секретар на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

С решението си Св. Синод поощрява досегашното отговорно и активно обгрижване на Бачковската света обител от страна на архим. Симон в качеството му на изп. длъжността от 19 февруари насам. Откакто пое ръководството на Бачковския манастир, архим. Симон се прояви като грижовен стопанин и добър духовен ръководител на братството му, с което си спечели доверието на Светия Синод. Със своите действия и поведение новоназначеният игумен успя до голяма степен да възстанови доброто име на древния манастир, който от векове е силен притегателен център за християни от страната и чужбина търсещи духовна подкрепа и утеха под сводовете му и пред чудотворния образ на Пресвета Богородица - Бачковска, се казва в решението.

Архим. Симон (Бодуров), със светско име Стефан Илиев Бодуров, е роден на 02.05.1970 г. в Пловдив. През 1990 г. записва в СУ "Св. Климент Охридски" специалността "Средновековна история". През март 1992 г. постъпва като послушник в Бачковската света обител при игуменството на Негово Преосвещенство Агатоникийски епископ Наум. През 2000 г. на 14 април е постриган за монах под името Симон, с духовен старец архим. Боян. На Великден с.г. е ръкоположен в йеродяконски чин. На 8 юни е ръкоположен в йеромонашески чин, пострижението и ръкоположенията са извършени от епископ Наум.

През есента на 2000 г. записва богословие в СУ "Св. Климент Охридски". През 2006 г. завършва Богословие в ПУ "Св. Паисий Хилендарски". На 20.05.2008 г. Св. Синод взима решение да отличи йеромонах Симон с архимандритско достойнство.

Вече 22 г. години архимандрит Симон се подвизава на послушание в Бачковския манастир като е изпълнявал там различни послушания - ефимерий, домакин, ключар, библиотекар.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
17 юни 2021
Последни новини