Русия притеснена от военните действия в Украйна

Русия е загрижена заради интензифицирането на военната операция в Украйна, въпреки обявения мирен план за едностранно прекратяване на огъня на Киев.
Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров при посещение в Саудитска Арабия, предаде БТА.

"Фактът, че спомената антитерористична операция (на Украйна) се интензифицира успоредно с напредването на мирния план, е крайно тревожещ и обезпокоителен", каза Лавров.

Много от точките в плана на украинския президент Петро Порошенко изглеждат като ултиматум. В него липсва само най-главното - предложение за започване на диалог. Това е радикално отстъпление от женевското споразумение от 17 април, заяви Лавров.

Според министъра декларацията от Женева, противно на мирния план на Киев, предвижда освен прекратяване на насилието и незабавно започване на преговори с участието на всички заинтересовани страни. В декларацията ясно се посочва, че "в преговорите трябва да участват представители на всички региони и всички политически сили, за да стигнат до споразумение за конституционна реформа".

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха евентуалното налагане на нови санкции срещу Русия.

Междувременно Владимир Путин е наредил внезапна комплексна проверка на бойната готовност на целия състав на Централния военен окръг.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини