Деца от Кърджали получиха "духовния си бал" в Бачковския манастир

Неделното училище по вероучение към средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали приключи учебната си година с поклонническо пътуване до Бачковския манастир.

Между двата манастира, по някои данни и според археологически находки, е имало духовна връзка в миналото - Кърджалийският манастир е бил метох на Бачковския, така че посещението може да се тълкува и като възобновяване на древното общение.

Водени от протойерей Николай Величков, учениците получиха своеобразен "духовен бал", по думите на отец Николай. От понеделник, 30 юни, до четвъртък, днес, 3 юли, децата останаха в манастира на пълна манастирска издръжка, с което се възстановява традицията да се организират подобни летни православни лагери в Бачковския манастир.

Православните ученици взеха участие в богослужението в съборната църква на манастира, пеейки на десния клирос. Бяха проведени и поклоннически екскурзии до Клувията - мястото, където била скрита, а после намерена чудотворната Бачковска икона на св. Богородица, до някои от старите храмове на Асеновград, а също и до Мулдавския и Араповския манастир.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини