Полиция и екоинспектори спасиха 120 костенурки преди да влязат в тенджерата

Екоинспектори и полиция заловиха мъж от Раковски, превозващ 120 сухоземни костенурки. Спрямо нарушителя е образувано бързо производство, информираха от РИОСВ - Пловдив.

Подобни акции в Раковски е имало не един път. Районът е известен с традиционната консумация на сухоземни костенурки, преди всичко по религиозни убеждения. В кръжока по природозащита в града дори се провеждаха допълнителни часове, за които плати общината.

Интересна подробност е, че мнозина от местните ядат също жаби, таралежи и други диви и домашни животни, които на други места в страната са смятани кат негодни за ядене. Съществуващият до 1981 г. край Раковски специализиран ресторант "Костенурката" е бил един от основните потребители на костенурки събирани от цялата страна. Ресторантът съществува и днес под името "23-ти километър", но емблемата му продължава да бъде именно костенурка. Според непотвърдени сведения предлагането за консумацията на тези влечуги продължава незаконно и сега, но само по предварителна заявка на клиенти.

Преди 3-4 г. полицията и екоинспекторите спасиха 153 сухоземни костенурки преди опит за тяхната продажба в Раковски. Те бяха изпратени в Спасителния център на Зелени Балкани.

Сухоземните костенурки са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN-2002). В Българското законодателство фигурират в приложение № 3 от Законa за биологичното разнообразие и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Наказателния кодекс на Република България.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини