Талибан камикадзе уби войници на НАТО и цивилни

Най-малко четирима натовски военни, десет афганистански цивилни и двама полицаи бяха убити при самоубийствено нападение в Източен Афганистан.
По-рано говорител на губернатора на провинция Парван, западно от Кабул, където беше извършено нападението, съобщи за шестима убити войници от НАТО.

Загиналите са чешки войници, съобщи чешка телевизия, цитирана от ИТАР-ТАСС и БТА.

Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) потвърдиха смъртта на четирима свои военни.

Талибаните поеха отговорността за нападението, извършено от техен боец камикадзе, съобщи Ройтерс.

Миналия месец петима войници от силите на НАТО в Афганистан бяха убити. Те станаха жертви на приятелски огън от хеликоптери на Алианса.

Междувременно Абдула Абдула се обяви днес за победител на афганистанските президентски избори, като отхвърли предварителните резултати, даващи голяма преднина на неговия съперник Ашраф Гани, което породи опасения, че изборният процес може да изпадне в хаос и дори насилие, предаде Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че ние сме спечелили изборите", заяви Абдула пред хиляди свои поддръжници в Кабул.

Вчера Независимата избирателна комисия обяви, че Ашраф Гани е на път да стане президент, спечелвайки 56,4 на сто от гласовете срещу 43,5 на сто за Абдула според неокончателните резултати от втория тур на 14 юни.

Резултатите не са окончателни и не определят победителя, предупреди председателят на комисията Ахмад Юсуф Нуристани.

Екипът на Абдула Абдула, който отправя обвинения за манипулиране на урните в полза на Гани, обвини комисията в "държавен преврат" срещу народа, докато Гани претендира за победа "според правилата".

Абдула беше фаворит за втория тур, след като спечели 45 на сто от гласовете срещу 31,6 на сто за Гани на първия тур в началото на април.

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че всякакви действия за незаконно завземане на властта в Афганистан биха довели до спиране на помощта на САЩ в областта на финансите и сигурността, предаде Асошиейтед прес.

Кери заяви, че предложенията за "паралелно правителство" в Афганистан будят сериозно безпокойство.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    майка ви да ***
    0 0
    21:59, 17 дек 2014
    пършив ******,срам и позор аллах слезни да си прибереш въшките.
Последни новини