Израелската армия готви сухопътна офанзива срещу Газа

Израелската армия обяви, че е започнала мощна военна офанзива срещу управляваната от Хамас Ивица Газа, като е готова и за сухопътна операция.
Целта е да се прекратят ракетните нападения срещу Израел, които по данни на Тел Авив само за последните няколко седмици са 300.

Напрежението ескалира след отвличането на трима израелски младежи и последвалото убийство на палестински тийнейджър в знак на отмъщение.

Говорителят на израелската армия Петер Лернер съобщи, че са ударени най-малко 50 мишени в палестинската територия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА и БНР.

Подполковник Лернер обясни, че военните са атакували четири къщи на палестински бойци, където били укрити ракетни установки, както и други обекти днес призори. Повечето от мишените били поразени при въздушни удари, а три били атакувани откъм морето.
По данни на АФП, израелската армия е извършила въздушен удар и по лек автомобил в Ивицата Газа, като са загинали четирима души. Информацията обаче не е потвърдена официално.

Армията постепенно ще засилва атаките срещу Ивицата Газа и е започнала да свиква резервисти за възможна сухопътна операция, добави говорителят.

"Трябва да сме готови за този вариант. Подготовката включва призоваване на резервисти, като вземаме и нужните мерки около Ивицата Газа. Това е заради атаката на "Хамас", тази терористична организация, която ескалира ситуацията и ни принуди да отговорим, ние нямаме друг избор", обясни подполковникът.

В същото време жителите в район от 40 км по крайбрежната територия бяха призовани да стоят близо до бомбоубежищата. В изявление министърът на отбраната Моше Яалон заяви, че Израел няма да толерира изстрелването на ракети срещу израелските градове и има готовност операцията да бъде разширена с всички средства, за да продължат ударите срещу "Хамас".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини