С гласовете на ГЕРБ и ДПС: 11 мерки ще вдигат МБАЛ - Асеновград на крака

Представеният днес антикризисен план на МБАЛ за малко да се сдобие с нова, евентуално подобрена версия. Предложението да бъде изготвен втори антикризисен план, който да се изготви с помощта на местната администрация и/или външни експерти и с финансово-икономическа обосновка за предприетите мерки, не бе прието. Радетели за план "Антикриза`2" бяха съветниците от БСП, но в крайна сметка "оригиналът" получи подкрепата на ГЕРБ и ДПС, които отстояха първият вариант да остане и да се изпълнят мерките, посочени в него. С 13 гласа "за", 10 "против" и 7 "въздържали се", идеята за нов план бе отхвърлена.

Същият бе изготвен, след като преди около два месеца управителят на болницата д-р Иван Червенков поиска закриване на Спешното отделение, заради натрупани дългове. Тогава кметът на общината поиска изготвянето на оздравителен план за МБАЛ.

На днешната сесия документът бе подложен на яростна критика от БСП-светниците. Те не спестиха нито една забележка към него и го определиха като по-скоро художествено произведение, отколкото антикризисен план. Ангел Димитров от ГЕРБ обаче бе на мнение, че програмата на д-р Червенков е на ниво, че посочените в нея 11 условия са изключително належащи и че ОбС трябва да дадат шанс на ръководството на здравното заведение да се справи.

Пред медиите градоначалникът д-р Емил Караиванов коментира, че за него този план няма характеристиките на антикризисен, тъй като не са посочени нито срокове, нито конкретни параметри, нито са налични финансов анализ и перспективата за развитие след изпълняване на 11-те точки. "Тъй като се визира принципала - общото събрание на болницата, а това в случая е ОбС, аз предоставих антикризисния план на съветниците", подчерта той. Д-р  Караиванов обаче така и не се качи на трибуната, откъдето да обясни на съветниците позицията си.

От думите му стана ясно също, че има шанс асеновградската болница да влезе в списъка на лечебните заведения за финансиране на Спешното отделение от РБюджет: "Провел съм разговор с министъра на здравеопазването, имаме уверението, че МБАЛ - Асеновград ще бъде включена. Дано времето на това правителство да е достатъчно."

А ето и част от мерките, посочени в антикризисния план, предложен от управителя на болницата д-р Иван Червенков:

- разкриване на кардиологично отделение

- прехвърляне на легла от губещи в по-печеливши отделения на стационара

- създаване на дъщерно дружество от поликлиниката, за да не се насочват пациенти към частни лечебници, при положение, че те моат да бъдат лекувани в общинската болница

- финансово подпомагане от Общината на Спешното при ясни правила

- стопанисване на паркинга, парите от който в момента влизат в местната хазна, както и прилежащото заведение.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини