Умно хапче замества четенето и ученето

В близко бъдеще на хората няма да им се налага да четат и учат и ще бъде достатъчни да вземат хапче, за да запаметят нова информация. Това съобщиха американски учени.

Специалистът от технологическия университет в Масачузетс Николас Негропонте вече е предсказвал „смъртта” на компютърната мишка. Неговата прогноза бе направена още през 80-те години на миналия век.

Според него след 30 години вече ще може да се забрави за четеното и продъжителната подготовка за изпити в университета.

Негропонте е убеден, че в бъдеще изучаването на чужди езици няма да изисква особени усилия.

Всеки, който желае да придобие нови знания ще трябва само да глътне едно хапче, за да научи език, да прочете ново произведение или да се подготви за изпит.

Прогнозите на учения са основани на това, че съвременните методи на запомняне не са много ефективни. Хората имат голям опит при усвояването на различна информация. Всяка секунда човек черпи информация, като използва зрителните си канали. Този метод, обаче има нужда да бъде сменен, тъй като понякога са необходими прекалено много време и усилия, смята Негропонте.

Той е уверен, че знанията може да се преглъщат и изпиват в буквалния смисъл на израза: „Прогнозирам, че ще може да поглъщаме информацията. С помощта на едно хапче вие ще може да усвоите английски език до съвършенство. Друго ще може да замени Шекспир.”

През 1995 г. той уверява, че вестниците и литературата ще се „преместят” в интернет и ще може да се четат от екрана.

Негропонте твърди, че и други учени споделят гледната му точка. По същия начин преди години той предсказва появата на сензорните екрани.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини