Обама: Ракетата, свалила Боинга, е от проруски район

Президентът на САЩ Барак Обама призова днес за незабавно прекратяване на огъня в Украйна с цел достоверно разследване на вчерашната катастрофа на малайзийски пътнически самолет в страната, при която загинаха всички 298 души на борда, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ракетата, която е свалила летателния апарат, е била изстреляна от контролиран от проруските бунтовници район, обяви Обама. Той отбеляза, че за момента не са ясни намеренията на хората, които са изстреляли ракетата.

Най-малко един американец е загинал при катастрофата, съобщи Обама.

Президентът на САЩ подчерта, че проруските бунтовници в Източна Украйна са тежко въоръжени и обучени благодарение на Русия. Той призова руския си колега Владимир Путин страната му да прекрати своята подкрепа за сепаратистите.

"Насилието и конфликтът неизбежно водят до непредвидени последици", предупреди Обама, визирайки самолетната катастрофа. Той изрази увереност, че "Русия, тези сепаратисти и Украйна, всички те имат капацитета да сложат край на сраженията".

Русия не пое по пътя, който ще доведе до мир в Украйна, подчерта президентът на САЩ. Той все пак не обвини директно Москва за разбиването на малайзийския самолет, отбелязва ДПА.Обама обеща Съединените щати да продължат да работят за деескалиране на ситуацията в Украйна и да подкрепят украинското правителство и народ.

Премиерът на Малайзия пък Наджиб Разак заяви, че ако се докаже, че малайзийският пътнически самолет, който се разби в Източна Украйна, е бил свален, виновниците трябва да бъдат изправени пред съд, предаде Франс прес.

"Ако се докаже, че самолетът е бил свален, ще настояваме виновниците да бъдат съдени", заяви Разак по националната телевизия.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини