Министерство на отбраната на Русия засекло работещ украински "Бук"

Бук-M1 2005 G1. Сн. wikipedia.org

Местото където падна малайзийски Боинг попадало в зонaта на поразяване на две украински батареи със зенитно-ракетния комплекс С-200 и три пускови установки "Бук-М1". Това заяви пресслужбата на руското Министерство на отбраната, съобщи ИТАР-ТАСС.

"Руските радиотехничски средства на 17 юли са фиксирали работа на радиолокационната станция "Купол" от батарея "Бук-М1", дислоцирана в района на населеното място Стил", казват от руското министерство.

Техническите особености на "Бук-М1" позволяват обмен на информация за въздушни цели между батареи от една дивизия. "По този начин изстрелването на ракета може да се осъществи от всяка батарея, дислоцирана в населеното място Авдеевка (8 км северно от Донецк) или Грузско-Зорянское (25 км източно от Донецк)", подчертават от МО на РФ.

Министерствoто заявява, че на 17 юли средствата за противовъздушна отбрана на руските ВВС в района не са задействани. Не е е имало и полети на самолети на ВВС на Русия в руските области, граничещи с Донецка област.

Зенитно-ракетният комплекс „Бук“ е сочен за най-мощното средство за противовъздушна отбрана. Украйна разполага с него. Според публикации отскоро и опълченците разполагат с два "Бук".

Според техническата спецификация с подобен комплекс може да бъде поразена цел, намираща се на височина до 25 км.

Насочването на подобен комплекс срещу цел може да бъде извършено само от квалифицирани специалисти. Тогава „Бук“ може да порази цел на разстояние 40 км.

За точна стрелба на голяма височина ракетата трябва да бъде насочена с радар или цяла радиолокационна система, която се състои от няколко машини. В последните модификации на „Бук“ има радари.

„Бук“ е предназначен за поразяване на балистични ракети, както и на стратегическа и тактическа авиация. Комплексът е мобилен и може да бъде разположен и изтеглен за пет минути.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини