Черните кутии на Боинга са в Украйна, започва разследването

Черните кутии на малайзийския пътнически самолет, който катастрофира в Донбас, се намират в Украйна. Това съобщи вчера украинският министър на външните работи Павло Климкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Кутиите са намерени, и се надявам, че ще бъдат предадени на правителствената комисия", каза той в интервю за украинската "Обществена телевизия".

Климкин отбеляза, че в състава на комисията, която ще разследва обстоятелствата около катастрофата, са влезли представители на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), Холандия и Малайзия, а също така и експерти от САЩ - страната производител на самолета.

Франция постави двама свои експерти на разположение на украинските власти и предлага технически средства за участие в разследването на обстоятелствата около разбиването на малайзийския пътнически самолет в Украйна, който вероятно е бил свален от ракета, предаде Франс прес.

"Бюрото по разследвания и анализи (БРА) за сигурността на гражданската авиация посочи двама експерти, които са готови да участват в международно разследване", се казва в съвместно изявление на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс и държавния секретар на транспорта Фредерик Кювилие. "БРА е готово да постави техническите средства на лабораторията си на разположение на разследването, по-специално за разчитането на бордовите записващи устройства" (черните кутии), добавиха те.

Германия също ще се включи в работата около разбилия се Боинг 777. Германската криминална полиция ще изпрати двама свои специалисти от Комисията по идентификация, които заедно с представители на други страни в най-скоро време би трябвало да започнат работа на мястото, където се е разбил самолетът.

Великобритания заяви вчера, че е все по-вероятно сепаратистите в Източна Украйна да са свалили самолета "Боинг-777" на "Малейжа еърлайнс" с 298 души на борда, предаде Ройтерс.

Според думите на говорител на премиера Дейвид Камерън доказателствата сочат, че сепаратистите са свалили пътническия самолет с ракета земя-въздух, изстреляна от Торез, в район в Източна Украйна под контрола на проруските сепаратисти. Той добави, че десет британски граждани, които са били на борда, са загинали.

По думите на говорителя Обединеното кралство ще изрпати в Киев специалисти, които да окажат помощ в разследването на обстоятелствата около авиокатастрофата, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Украйна Петро Порошенко настояха вчера Москва да повлияе на проруските сепаратисти да участват в примирие и да предоставят на разследващите достъп до сваления малайзийски пътнически самолет на украинска територия, предаде Ройтерс.

„Русия трябва публично да призове сепаратистите да сложат оръжието си и да предоставят незабавен достъп на международните и украинските разследващи", се посочва в изявление на Белия дом за разговора между двамата лидери.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини