Хората в Мизия след наводнението: Ужасът предстои

Над 80 постройки са разрушени от наводнението в Мизия. Нивото на р. Скът спада, но прокуратурата ще може да разследва потопа едва, след като водата се оттече.
Зам.-директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Васил Василев, който ръководи Кризисния щаб в Мизия, заяви, че все още е трудно да се каже какви са истинските щети от бедствието, предаде БТА.

Той посочи, че при направения по-рано днес обход в наводнените квартали от спасителните екипи е установено, че са разрушени 32 къщи, 18 гаража, 14 кухни и 38 различни селскостопански постройки. В града няма вода и нито един работещ хранителен магазин. Затова и от БЧК призоваха гражданите, бизнеса и големите търговски вериги да дарят минерална вода, хляб и трайни пакетирани хранителни продукти.

Спасителните екипи с лодки осигуряват достъп на бедстващите до наводнените им домове. Със сълзи на очи хората разказват за бедствието, съобщи БНР.

"Кухнята ми е до тавана във вода. Горе в къщата водата е над коляното, което означава, че всичките ми спални помещения, холът ми, телевизори - всичко е под вода. Нямам къде да отида, аз и моите близки. В къщата, в която живеем, сме съпругът ми, синът ми, аз, снаха ми, брат ми и майка ми. Тази нощ спахме при приятели, предната нощ спахме в автомобила на ЧЕЗ, за което съм много благодарна", разказва Лора Паунова.

Жената допълва, че не знае какво ще прави, нито къде ще живее семейството й.

"Опитвам се да намеря решение, но не мога. Не знам къде и как ще живея. Опитвахме се да направим дом, да подсигурим на детето всичко хубаво, за да може да живее спокойно от тук натам. Не знам какво ще направим. Имам нужда от помощ, имам нужда от мебели. Храна, облекло засега имам, но след оттичането на водата няма къде да отидем. Положението от тук натам е сложно. Не сложно - ужасно", допълва тя.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски също каза, че ужасът в Мизия ще настъпи, когато водата се оттегли.

"Тези рухнали постройки – хората няма как да го направят. Държавата трябва категорично да помогне. … Освен финансова помощ, която трябва да се осигури в значителен размер, трябва да се осигурят и строителни фирми, които да работят", категоричен бе кметът, цитиран от БНТ.

Директорът на МВР-Враца комисар Иван Кирилов пък заяви, че все още има хора, които отказват да се евакуират.

"Има хора в един блок в Мизия, които просто отказват да се евакуират и си стоят в блока. Още в началото ги приканвахме с лодките да слезнат, но те просто отказваха. Стоят си, махат с ръка в отрицание и отказват. Но към момента сме на разположение, така че приканвам хората да не се притесняват. Ако имат нужда от нас, от спасение, за да не бедстват в домовете си, да се обаждат, за да можем и ние да реагираме адекватно и колкото се може по-бързо най-вече", каза Кирилов.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за смъртта на единствената жертва на потопа в Мизия, като то е срещу неизвестен извършител. Тялото на мъжа беше открито в наводнената му къща.

За самото наводнение обаче все още не е образувано досъдебно производство, защото нивото на водата към момента не позволява да се извършват следствени действия, посочиха от държавното обвинение.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини