Кристалина Георгиева ще е българският еврокомисар

Служебното правителство ще излъчи достоен еврокомисар, който ще се ползва с широка обществена подкрепа. Българският кандидат е Кристалина Георгиева.
Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на приоритетите и състава на служебното правителство.

Кристалина Георгиева ще бъде номинирана още на първото заседание на служебното правителство, уточни президентът.

До края на юли само две страни не бяха номинирали свои кандидат-комисари - България и Белгия. 31 юли бе крайният срок, поставен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Говорител на Юнкер съобщи на 1 август, че председателят очаква скоро да има и тези две номинации и вече е започнал да обмисля разпределението на ресорите, предаде БНР.

Кандидатурата на Кристалина Георгиева подкрепят държавният глава, ГЕРБ и ДПС. Досегашният премиер Пламен Орешарски заяви на последното събиране на Еврпоейския съвет, че я подрепя за върховен представител на ЕС по външната политика.

Споменавани кандидати за този пост са външният министър на Холандия Франс Тимерманс и колегите му от Полша и Италия - Радослав Шикорски и Федерика Могерини.

Досегашният външен министър на България Кристиан Вигенин каза, че ако Кристалина Георгиева иска да заеме този пост трябва да започне да говори за външна политика.

"Сформирането и встъпването в длъжност на новата Европейска комисия може да се отложи, ако сред кандидатите за еврокомисари има прекалено малко жени", заяви в последния ден на юли Наташа Берто, говорител на Жан-Клод Юнкер, цитирана от ДПА.

"Г-н Юнкер заяви многократно, че една комисия със само две или три жени няма да бъде легитимна и надеждна и че той няма да допусне това. Ако не се намери решение, може да стане така, че да е нужно повече време за сформиране на комисията", допълни тя.

Комисията трябва да бъде представена на среща на европейските лидери в края на август.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини