Елитни маратонци от САЩ и Европа ще мерят бързина и издръжливост в "Персенк Ултра"

Снимка: Архив

134 елитни ултрамаратонци от САЩ, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Англия, Украйна и България ще се включат в тазгодишния "Персенк Ултра", съобщи организаторът на най-големия ултрамаратон у нас Николай Марангозов.

Трасето е с леки промени след опита от миналата година - екстремните отсечки са повече, уникалните гледки също. Стартът е следващият петък, 22 август, точно в полунощ. Маратонците ще поемат към дебрите на Родопите от централния площад в Асеновград. Маршрутът, който ще следват, е връх Баба - Бяла черква - Орехово - местността Кабата - Чудните мостове - хижа "Персенк" и обратно. Подкрепителните пунктове по трасето ще са девет, а доброволците, които ще помагат на състезателите, 110.

Предварително обявеното малко състезание от 20 км няма да се състои, поради липсата на достатъчно интерес. До края на срока регистрираните маратонци бяха едва петима. Другият етап от "Персенк Ултра" - 80-километровото трасе "Орехово Ултра", посветено на 80-годишнината от преименуването на Станимака в Асеновград, остава.

И двете състезания са квалификационни за UTMB и всеки участник, преминал в рамките на контролното време, ще получи съответно по 4 и 2 точки.

Организаторите ще реализират и една своя благородна идея - 2-километрово благотворително бягане в центъра на Асеновград. Набраните средства ще бъдат дарени на Центъра за настаняване от семеен тип.

Кросът ще се проведе преди награждаването на 24 август. Стартът и финалът ще са също на площад "Акад. Николай Хайтов". Там ще се извръшват и регистрацията на участниците, раздаването на стартови номера и разяснения по маршрута. Кутията, в която ще се събират средствата, ще бъде поставена на регистрационния пункт.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини