Гвардейци с факли съпроводиха литията на Успение Богородично

Снимки: Българска патриаршия

Тази година отбелязването на Успението на Пресвета Богородица, на което е посветена Бачковската света обител, бе проведено по особено тържествен начин - възобновено бе всенощното бдение на празника. Богослужението продължи от 18 ч. на 14 август до ранни зори днес, 15 август. Започна се с вечернята, последвана от повечерие, Велика вечерня с канона на Светата Дева, петохлебие, опело, тържествена лития с иконите на празника и копие на чудотворната Бачковска Богородица и молитва за здраве, застъпничество и опазване от всякакви беди и бедствия на българския народ пред манастира. След това бяха отслужени света литургия и водосвет.

Литията бе в съпровод на гвардейски взвод и войници от артилерийското поделение в Асеновград, със запалени факли в ръце.

Храмът и манастирът бяха огласявани от вдъхновеното пеене на хор "Роман Сладкопевец" и специално дошли за празника певци, разделени на двата клироса, те неуморно радваха слуха и душите.

През цялото време на бдението и службите преданите на Св. Богородица вярващи останаха съпричастни на празника, многократно прегъваха колене в преклонение пред небесната наша Майка.

За онези, които не можаха да участват в богослужебния ред, манастирската управа осигури видеостена, на която на днешния голям християнски празник тече видеозапис на всенощната служба.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини