Интелектуалци се обявиха за антиолигархична и антикорупционна държава

Родните интелектуалци ще дават „дръзка надежда" на народа. На пресконференция в БТА видни български професори обявиха изготвената от тях Харта за свободна, справедлива и солидарна България, която сами определиха като „дръзка надежда" за страната.

По думите на един от съавторите й, проф. Боян Дуранкев, Хартата дава модела за смяна на системата и за антиолигархична и антикорупционна държава. Основен принцип в документа е пълната ревизия на предишните и прозрачност на бъдещите правителства. Документът ще се стреми към осигуряване на устойчиво и догонващо развитие на страната, като има капацитета да наложи добрите европейски практики в образованието, здравеопазването, транспорта и културата.

Знаем как и можем да го направим, категоричен е Дуранкев. По думите му една от водещите цели на Хартата е до 2030 г. страната ни да може да се похвали с минимум 6% икономически ръст, за да е възможно българите да настигнат останалите европейци по доходи и стандарт на живот. Според интелектуалците това е напълно постижимо, а стъпките за постигането му са заложени именно в написания от тях документ.

България е една олигархична държава, тя ни държи като камък на дъното на морето, смята пък д-р Александър Каракачанов. За него има заговор срещу българския народ, включително и от страна на четвъртата власт (медиите). Според Каракачанов всички настоящи родни партии са различните лица на олигархията и за да има подобрение, трябва първо те да бъдат на прицел.

Системата е най-уязвима, когато я удариш в парите, поучително отбеляза Каракачанов. Той настоя, че България има нужда от връщане на нормалната истинска лява партия, каквато не съществува от 25 години насам. За него БСП е направила лявото мръсна дума, защото „Станишев и кликата му са крадливи".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини