Изпитанието с ледено ведро на големите (видео)

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг изля върху себе си огромна кофа с лед в името на благотворителната кауза, която стартира именно от социалната мрежа.

Ставащият все по-популярен флашмоб е в подкрепа на борбата с амиотрофичната латерална склероза.

Кампанията ALS Ice Bucket Challenge отправя предизвикателство към известни личности на щафетен принцип да се облеят с кофа с ледена вода, да заснемат преживяването и да го качат в интернет. Ако не изпълнят предизвикателството в рамките на 24 от получаването на поканата, трябва да дарят 100 долара на фонда за подпомагане на борбата с коварното заболяване. Ако се подложат на изпитанието, могат да предадат щафетата нататък като изпратят предизвикателството на други знаменитости. Разбира се, знаменитостите са свободни да направят дарение и в този случай, но това не е главното.

Единствената цел на предизвикателството е да се повиши информираността за ALS - дегенеративно  заболяване, което засяга нервните клетки в
мозъка и гръбначния мозък.

Сега основателят на Microsoft Бил Гейтс и шефът на Apple Тим Кук се присъединиха към предизвикателството.  Те се подложиха на изпитанието с леденото ведро, както може да се види във видеото по-долу.

Гейтс получи призив от създателя на Facebook, Марк Зукърбърг, който публикува своето видео в личния си профил в социалната мрежа. Зукърбърг предизвиква и други двама - главният изпълнителен директор на Фейсбук Шерил Сандбърг и създателят на Нетфликс Рийд Хастлингс.

Бащата на Microsoft се отнася напълно отговорно и даже внася собствен творчески принос в предизвикателството. Той не обръща кофата над главата, а използва специална конструкция, благодарение на която кофата излива леденото си съдържание след дръпване на връвчица.

Гейтс публикува своето видео в блога си. Предизвиканите от него са шефът на SpaceX и Tesla Елън Мъск, продуцентът и актьор Райън Сикрест и кураторът на TED конференциите Крис Андерсън.

Тим Кук превърна обливането в цяло шоу. В присъствието на служители на Apple ведрото с ледена вода изля върху него музикантът Майкъл Франти. Заедно с Кук в ледения флашмоб се включиха и други топ-мениджъри на компанията.

Един от малцината, осмелили се да откажат участие засега в атрактивната инициатива е американският президент Обама, който получил призив от сенатора Роберта Кенеди Етел, съобщава Huffington Post.  Обама обаче обещал да направи нужното дарение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини