ОССЕ праща мисия у нас за изборите

Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ (ОССЕ/БДИПЧ) препоръчва изпращането на ограничена наблюдателна мисия в България, която да оцени отговарят ли предсрочните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г. на поетите от страната ни ангажименти към ОССЕ, както и на други вътрешни и международни изисквания. Препоръката се съдържа в доклада на Предварителната проучвателна мисия на ОССЕ/БДИПЧ, която посети нашата страна в периода 18-20 август, съобщават от МВнР.

В допълнение към основния екип от експерти, Предварителната проучвателната мисия на ОССЕ/БДИПЧ препоръчва изпращането на 14 дългосрочни наблюдатели от страните участнички. Въпреки че мисията ще посети определен брой избирателни секции в деня на изборите, не се предвижда всеобхватно наблюдение на избирателния процес.

При посещението си в България експертите от ОССЕ/БДИПЧ съгласно установената практика и със съдействието на МВнР проведоха срещи с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), администрацията на Народното събрание, Българската национална телевизия (БНТ), Сметната палата, Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО) към Министерството на регионалното развитие, Съвета за електронни медии. В Министерството на външните работи представителите на БДИПЧ бяха приети от Катя Тодорова, заместник-министър на външните работи, ръководител на Работната група за организиране и провеждане на избори извън страната.

Представителите на ОССЕ/БДИПЧ обобщават в доклада си получената информация относно политическата обстановка в страната, законовата уредба на избирателната система в България, начина на работа на изборната администрация, регистрацията на избиратели и кандидати, алтернативните методи за гласуване, провеждането на изборна кампания и медийното й отразяване, финансирането на политическите партии и възможността физически и юридически лица от България и чужбина да изпращат свои наблюдатели на изборите.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини