Червени беловласи изпревариха дъжда до Братската могила на Ямача

С деветосемптемврийски плам повече от 50 беловласи социалисти изкачиха стъпало по стъпало по Ямача, за да стигнат до Братската могила. С цвете в ръка за цвят тук-там се мярнаха някои от младите поддръжници на идеята.

Така 9-ти септември остана отбелязан в календара и на Хасково.

В подножието на могилата в памет на загиналите в борбата срещу фашизма от града и хасковски окръг в годините между 1923 -1944 година китка положи и най-възрастният сред участниците в мини похода до нея -92 -годишният някогашен активен борец Димо Костов.

Глава сведе и общинският председател на партията -столетница в Хасково Иван Станчев. Последваха го и останалите, всеки понесъл спомените си за великия ден.

9-ти септември е най-великият празничен ден в годината през целия живот и за един от доайените на хасковската журналистическа гилдия Стайко Черкезов. 

На 9-ти септември 1944 година е бил на 10 години. Бил на митинг на площада, когато обявили свободата. Спомня си добре как с останалите си другарчета ден по-късно- на 10-ти тичали до Болярово да чакат партизаните още сутринта. Накрая ги дочакали в ранния следобед в Хасково. Партизанският отряд „Ас. Златаров“ предвождал командирът му Иван Араклиев. „Бяха стройни, силни млади мъже!“, спомня си Черкезов. 

Като че е днес той разказва все още ясния от детството му спомен как тълпата вдигнала и понесла на ръце Араклията.

Наред със спомените, дошлите да отбележат празничния ден, получиха като подарък от вокалната група „Лотос бял“ , с ръководител Иван Милев, поздрав с песен. А накрая всички в един глас пяха трелите -емблеми на младото си време „Ален мак“ , „Септемврийци“ и „Балкан ти роден“.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Pf
    Pfuuuu
    23 -20
    19:18, 9 сеп 2014
    Те ей такива са им избирателите на левицата. Колко къщи има в хасковско наводнени те тръгнали китки да носта , банкети да правят за девети септември... Вижте една истинска паритя с млади и можещи хора какво направи днес в селата странско и Калугерово и в димитровградския квартал Марииново. Чистят калта хората от ГЕРБ така както ще изчистят калта натрупана от червените и бозави политици до сега!!Браво на ГЕРБ съжалвам, че не мога да се включа в чистенето по здравословни причини, но момчета и момичета с вас съм!!!
  • 2
    Фи
    Филип Пешев
    19 -15
    19:35, 9 сеп 2014
    То тези беловласи "активни борци", за какво са се борили, освен за привилегии...Най-обикновени селски шмекери!
    • Bl
      blabla
      3 0
      21:47, 10 сеп 2014
      Е как така за какво се борят!За кокала се борят
  • 3
    Ге
    Георгиева
    16 -19
    22:12, 9 сеп 2014
    Похвално е поведението на ГЕРБ! БСП могат само да се учат на морал и поведение. Управлението на БСП+ ДПС унищожиха държавата ни. На какво се радва и какво празнува другаря ИВАН СТАНЧЕВ? Съсипа всичко стойностно в БСП-Хасково, че дори и в листа не го сложиха. Много драпа за властта, ама и другарите му го разбраха, че е некадърник. Да взема жена си ДОНКА СТАНЧЕВА от Автото и да се омитат. Метла и за тези шмекери.
  • 4
    Бо
    бояна зафирова
    15 -13
    22:23, 9 сеп 2014
    абе келеши ами вие за какво се борите Тоя тарикат пък се възхищава на герберските измикяри че чистели домове в някое село Абе говедо колко ще чистят -ден два и ще се качат пак мерцедесите а ти затънал пак вкалта пак ще си си в мръсотията Друга пък някаква си сачева дала някакви пари на семейство стари хора Ами това си е чиста демагогия
  • 5
    Ни
    Никодимчо
    1 -3
    23:18, 9 сеп 2014
    "На 90-ти септември 1944 година е бил на 10 години..." хи хи хи
    90-ти септември :))))
  • 6
    Ha
    has
    11 -7
    08:30, 10 сеп 2014
    "Свобода" на 09.09.1944, дрън, дрън та пляс! "Свободни" да не можем да приближаваме границите на България на по-малко от 10км, "свободни" да можем да пътуваме в чужбина само по подаяние от "партията-майка", "свободни" да работим и парите ни да ни стигат за храна. В следствие на последното са и сегашните заплати: как и кога заплатите от 200лв могат да станат 2000лв? Това е стара теория- дръж народа на ръба на глада и той е маниулируем отвсякъде. Има ше и други "свободи" и все в наш ущърб.
  • 7
    _1
    _1410331690
    8 -4
    09:48, 10 сеп 2014
    Помакинята йовчева не се наяде мръсната и гад. Педев педераста и той е мръсник. Гледам на снимката и таксист. Той пък къде се е наврял и той в лайната. Общо взето пълно с паплач.
  • 8
    //
    ///
    1 -1
    10:36, 10 сеп 2014
    Смърт за комунистите и техните деца!
  • 9
    Ка
    камбанка
    8 0
    10:36, 10 сеп 2014
    не създавайте омраза между хората от различни поколения и между хората с различни убеждения. Всеки има право да членува където си иска, да вярва в свой бог какъвто си е харесал или да не вярва, да членува в партия, синдикат и пр. които му харесват или да не членува .Това не значи да отрича правата на останалите и да ги подиграва по сайтовете.Още повече да ги обижда и по произхоз.Докато тази злоба и омраза не спре няма да се обединим и няма да се оправим.Пък и тези които обиждат селяните да се обърнат към корените си и да видат че те видните граждани са предимно от село .Тези които обиждат комунистите за се обърнат назад и да се позаинтересоват родителите им, бабите и дядовците и други роднини не са ли изповядвали тези идеи. Защо например никога Лиляна Павлова от ГЕРБ не коментира злостно този въпрос. Защото и тя е от виден комунистически род , но е интелигентна и не скъсва мостовете между поколенията. Така, че всеки да си защитава убежденията псамо при необходимост и с аргументи, а не със злобно отричане и омраза, които не водят до никъде.Или по точно водят до още по- голямо потъване.
    • Ha
      has
      9 -2
      11:00, 10 сеп 2014
      Много красиви думи. Има ЕДНА партия която насаждаше идеи с върха на щиковете си - БКП. Партия която тотално отричаше капитализма, но не се свенеше да бере блага от там и то колкото е възможно повече. Къде учеха и учат децата им, къде отидоха да работят. Ако имаха срам наследниците им- БСП трябваше да се саморазпуснат и да не се показват. Как можаха от развита икономика преди 1944г с конвертируем лев, да ни докарат на последно място в ЕС?
    • Bl
      blabla
      2 0
      21:54, 10 сеп 2014
      тези който НЕ СА изповядвали тази идея, са били разстреляни без присъда,изпратени в ТРУДОВИ ЛАГЕРИ в Белене и Ловеч, а в най-добрият случай са напуснали страната веднага след събитията
  • 10
    //
    ///
    2 0
    11:17, 10 сеп 2014
    Смърт за комунистите и техните деца!
  • 11
    Лу
    Луд
    7 0
    16:07, 10 сеп 2014
    Миналата година наред с дъртите кретени - турко-комунисти имаше и няколко червени пишлемета, не знам дали им бяха платили или им бяха обещали работа под крилото на Орешарски-Местан, ама тая година вече ги няма. Явно честването на разни антибългарски празници вече не е така доходоносно.
  • 12
    Ha
    haskovlia
    1 0
    22:47, 10 сеп 2014
    Червени боклуциииииии, некадърници и мошеници Начело с адвокат Педев най- долния мошеник вижте колко хора е измамил и измамил мръсник и мошеник адвокат за затвора е
    Срам и позор с какви очи е застанал в листата за депутат? с лъжи и измами мръсник....
Последни новини