Подготвят актуализацията на бюджета до края на септември

Актуализацията на бюджета ще бъде подготвена до края на септември, тя се оказа неизбежна. Това каза на пресконференция служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, предаде „Фокус”.

„До този срок правителството ще е готово и с промени и в Закона за електронното управление. До 11 октомври ще бъдат подготвени окончателни варианти по оперативните програми за следващия програмен период”, посочи проф. Близнашки.

„Тези дни се навърши 1 месец от встъпването ни в длъжност. Представихме амбициозен набор от цели и задачи. Не е достатъчно да се организират изборите, защото животът продължава, трябва да минем през процеси на стабилизация”, добави той. „От общо 66 приоритети и задачи към 10 септември са изпълнени 30, а в процес на изпълнение са 35, а по една от задачите водеща е БНБ. Немалка част от тези неизпълнени ангажименти са свързани със законодателни инициативи, които ще предприемем след изборите – промени в Изборния кодекс, в Закона за прякото участие на гражданите в управлението и т.н.”, обясни премиерът.

Досега сме отпуснали над 16 милиона лева в помощ на бедстващите региони, допълни Близнашки. „За два от регионите са изпратени апликационни форми в Брюксел. Очакваме подкрепа от над 300 милиона евро”, посочи премиерът. Той увери, че независимо от природните бедствия, учебната година ще започне нормално. „Положихме огромни усилия, за да осигурим плащанията по спрените оперативни програми. Осигурени са средствата, за да можем да продължим в тази посока. Очакваме отсрещно действие от страна на ЕК”, добави проф. Близнашки.

Във връзка с подготовката за изборите премиерът заяви, че мерките за отпечатване на бюлетините са изключително строги. „Отпечатването вече започна в печатницата на БНБ”, каза още той.

 

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини