Саудитска Арабия ще обучава сирийската опозиция

Саудитска Арабия се е съгласила да провежда обучението на сирийската опозиция на своя територия, е заявил представител на американските власти, след обращението на президента на САЩ Барак Обама, предаде РИА Новости.

Тук, естествено, се имат предвид силите на така наречената „умерена опозиция” на режима на Башар Асад, които от самото начало на конфликта в Сирия се радват на поддръжката на Запада.

„Вече имаме разбирателство с кралство Саудитска Арабия да бъдем партньори в тези усилия, в това число и за провеждането на нейна територия на програми по обучение (на сирийската опозиция)”, е заявил представителят пред журналисти.

В същото време стана ясно, че сирийската опозиционна Национална коалиция приветства американския план за справяне с джихадистка групировка „Ислямска държава”, предаде AFP. Същевременно, от опозицията призоваха за действия срещу режима на президента Башар Асад.

В свое изявление Национална коалиция заяви, че подкрепя плана на САЩ за въздушни удари в Сирия и обучаване на бунтовнически сили. В същото време от организацията изтъкнаха, че „един стабилен и прочистен от екстремисти регион” изисква „премахване на режима на репресивния режим на Асад”.

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини