Германия не може да изпълни ангажиментите си към НАТО

 Германия не е в състояние да изпълни ангажиментите си към НАТО, призна военният министър Урсула фон дер Лайен пред „Билд“, предаде БНР.
Бундесверът може да помогне за текущите операции, както и при необходимост от „краткосрочна“ реакция на Алианса, но не може да отдели 60-те многоцелеви изтребителя, изисквани за 180 дни при извънредна ситуация, каза Фон дер Лайен.

Аналогично е и положението с хеликоптерите, а причината е липсата на резервни части и износването на машините.

Миналата седмица германски военни експерти останаха блокирани в България заради повреда на самолета, с който трябвало да пътуват за Северен Ирак, за да обучат кюрдите как да използват въоръжението, изпратено от Германия, за борбата срещу "Ислямска държава".

Опозицията в Бундестага настоя за изслушване на Урсула фон дер Лайен за състоянието на техниката в трите рода войски на Бундесвера.

Германски медии цитираха поверителен доклад, предаден на депутати от парламентарната комисия по отбраната в сряда, в който са посочени серия от проблеми с военната техника, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Според медийните репортажи само 24 от всичките 43 транспортни самолета С-160 са в готовност за използване.

Самолетите, разработени преди 50 години, остават единственият транспортен арсенал на Луфтвафе (германските ВВС), тъй като смяната им с "Еърбъс" А400М бе отложена с няколко години.

Твърди се още, че само 42 от 109-те многоцелеви изтребителя "Юрофайтър Тайфун" и 38 от 89-те реактивни бойни самолета "Торнадо" са в готовност за излитане.

Военноморските сили признаха миналата седмица, че не могат да изпратят никой от своите хеликоптери за провеждане на антипиратска операция в Аденския залив заради неизправности.

Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" съобщи, че в момента 110 от 180-те бронетранспортьора "Боксер" са на ремонт.

Министерството на отбраната отказа да потвърди тези данни, защото става дума за класифицирана информация.
Говорител на министерството обаче каза, че дори и част от оборудването да е временно извън строя, това не засяга цялостните възможности на армията.

"Участваме в 17 операции по света. Изпълняваме задълженията си по тях всеки ден, 24 часа в денонощието, през уикендите и през другите почивни дни", каза той.

Бившият началник на генералния щаб Харалд Куят заяви миналата седмица, че проблемите на германската армия се дължат отчасти на хронично недофинансиране.

В опит да балансира бюджета, Берлин намали разходите за отбрана с около 800 милиона евро до 32,44 милиарда евро тази година - много под препоръчаното от НАТО ниво от 2 процента от БВП.

Орязването на бюджета идва в момент, когато Германия се опитва да води по-активна външна политика.
През изминалите месеци Германия се включи в кампанията срещу ислямските бунтовници в Мали, засили въздушните патрули по границата на НАТО в Прибалтика и предложи да превозва по въздух медицинско оборудване до засегнатата от ебола Западна Африка. Освен това Германия продължава да участва в мисии в Афганистан и Аденския залив.

"Проблемите показват колко назад от други европейски държави е икономическият мотор на Европа, що се отнася до показване на военни възможности", коментира Асошиейтед прес.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини