Как сработи преференцията за кандидатите за депутати от Асеновград?

Както вече стана известно, почти всеки трети от избирателите е ползвал преференциалния вот и е посочил не само партия/коалиция, но и поименно кой точно от конкретната листа иска да гo представлява в 43 НС. 34% от бюлетините са съдържали преференция, отчете ЦИК при обработени 99,96 на сто от протоколите от секционните избирателни комисии. В реални цифри става дума над 1 млн. 120 хил. преференции.

Преференциалният вот промени подредбата в листите на ГЕРБ и БСП в областта. Какви гласове обаче получи всеки от кандидатите за народни представители от Асеновград?

Най-много преференции - 3724 получи Манол Генов, който бе осми в листата на коалиция "БСП лява България". Това автоматично го изстреля на втора позиция, заемана от Галин Дурев. Самият Дурев не успя да събере и 1000 преференции. До последно във врата на Генов дишаше коалиционният партньор от "Евророма" Цветелин Кънчев. В крайна сметка разликата в полза на бившия ВиК-шеф се оказа 119 гласа.

При ГЕРБ гласовете бяха почти поравно за Силвия Хубенова - трета в листата, и за петия Христо Грудев. Хубенова бе предпочетена от 1583 души, а бившият асеновградски градоначалник от 1472. Двамата обаче паднаха с позиция назад, след като сработи феноменът 15/15. Директно от 9-ото място на второ се изстреля първомайката Катя Попова, която помете всички пред нея с 4681 преференции. Здравко Димитров остана трети с 1604 гласа. Четвъртият мандат на ГЕРБ най-вероятно ще остане за Силвия Хубенова. Въпреки добрия вот - 3188 гласа, на Павел Гуджеров не му достигат около 80 гласа за да се придвижи по-напред (бариерата е 7% от броя на всички гласували за партията в съответния МИР).

При ДПС преференциите са още по-интересни, предвид факта че макар да е застрахован като водач на листата, Джевдет Чакъров е събрал едва 447 гласа. Електоратът на Движението по принцип бе посъветван да не се заиграва много-много с преференциите, а да заложи на листата като цяло, но така или иначе се намериха и "смелчаци", които показаха ясно своите предпочитания. Така с най-много преференции се оказа 18-тата в листата Денис Мустафа с 1170 преференции. 1131 преференции пък е събрал Неази Таир - осми в листата, а третият Тунджай Наимов е харесан от 46 души повече от водача на листата Чакъров.

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини