Гръцкият парламент гласува днес вота на недоверие на кабинета

По-късно днес гръцкият парламент трябва да гласува вот на недоверие на правителството. Очакванията са това да се случи около полунощ днес.

Премиерът Андонис Самарас поиска вота на доверие на фона на все по-честите призиви на крайно лявата опозиционна партия "Сириза" за разпускане на парламента и предсрочни избори. Информацията съобщава БГНЕС, позовавайки се на агенция МИА.

От партията заявиха многократно, че правителството няма необходимата подкрепа в парламента за избор на нов президент, който трябва да бъде излъчен през февруари.

Шансовете за негативен изход от вота на доверие за управляващата коалиция между консерватори и социалдемократи са малки, тъй като тя има 154 депутати в 300-местния парламент. Но гласуването все пак ще покаже каква парламентарна подкрепа може да очаква управляващото мнозинство при избор на нов президент от сегашния парламентарен състав.

Междувременно държавните служители стачкуват днес преди вота на доверие, предаде ДПА. Те са обезпокоени от планираните трудови реформи, които може да оставят без работа хиляди техни колеги.

Синдикатът на частния сектор - Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), също организира 24-часова стачка. Той ще се присъедини към държавните служители в протестния митинг довечера преди планираното гласуване в полунощ по вота на доверие в парламента, информира БТА.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини