Турция ще предостави базите си на коалицията срещу ИД

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност заяви, че Турция е изразила готовност да предостави своите бази за авиацията на съюзниците.
Международната коалиция нанася удари по групировката „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

Сюзън Райс приветства това решение на турските власти и добави, че става въпрос, в частност, за базата „Инджирлик”, която се намира на 160 километра от границата със Сирия.

„Преговорите за бъдещото участие на Турция в операцията срещу „Ислямска държава” продължават”, заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ .
Турция вече играе важна роля - тя възпрепятства проникването на ислямисти (в Сирия) и блокира възможностите на "Ислямска държава" (бивша ИДИЛ) за износ на петрол", каза още Райс.

Междувременно Анкара обяви, че да се използва Турция като коридор за доставка на оръжия и подкрепа за кюрдските въоръжени отряди, защитаващи Кобане от екстремистите, е „нереалистично”.

Министърът на външните работи на Турция Мевлут Чавушоглу заяви, че е необходимо „по-изчерпателно” решение, за да бъде спряна ИДИЛ, предаде Arutz Sheva, цитирана от "Фокус".

„Турция наистина не може да даде оръжия на гражданите и да им каже да се върнат да се сражават с терористичните групировки. Този коридор е нереалистичен”, заяви Чавушоглу.

„Да се убиват комари един по един не е правилна стратегия. Ние трябва да изкореним причините за тази ситуация. Очевидно е, че причина е режимът на Башар Асад в Сирия”, добави турският външен министър.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини