Реформаторският блок предлага подкрепа срещу реформи

Реформаторският блок ще предложи на ГЕРБ подкрепа срещу реформи. Бойко Борисов бе посъветван да се съюзи и с дявола в името на държавата.
Преговорният екип на Реформаторския блок се събира днес, за да излезе с единна позиция преди консултациите с ГЕРБ утре.

Днес от 13.00 часа ГЕРБ ще проведе среща с ДПС.

Подкрепа срещу реформи е ключовото послание, което ние ще излъчим: реформи в администрацията и съдебната система, реформи в здравеопазването и пенсионната система, продължаване и ускоряване на реформите в образованието, допълнително усилие и борба с престъпността и корупцията. Това разкри по БНР Димитър Танев от Движение България на гражданите.

В интервю пред в. "Преса" от вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче каза, че против съдебна реформа.
"За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи", обяви той.

Реформаторският блок вече обяви, че няма да подкрепи кабинет на малцинството, защото за реформи е нужно ясно мнозинство в Народното събрание. Те поставиха условията си за подкрепа и за евентуално коалиционно споразумение.

Танев каза още, че ще предложи в консултациите да бъде включена и темата за новите заеми.

"Нови заеми да бъдат теглени само, ако има яснота за какво ще бъдат изхарчени", категоричен е Танев.

Приета и предложена от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет предвижда нов държавен дълг в размер на 4,5 милиарда лева, както и достигане на бюджетен дефицит до 4%.

В екипа на Реформаторския блок за предстоящите разговори освен Димитър Танев влизат Петър Москов, Румен Христов, Трайчо Трайков, Корман Исмаилов. БЗНС трябва да реши по-късно кой ще бъде техният представител в екипа за преговори.

"Съветвам Бойко Борисов да направи мандат и ако трябва, ще се споразумява с дявола в името на българската държава”, заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ по Нова ТВ.

Същевременно той смята, че Реформаторският блок са поставили "уникално детски условия”.

"Реформаторите са една детска градина – на ти куклите, дай си ми парцалките. Като стане министър някой от тях, какво ще прави. Не са от позицията на хората, които ще поставят условия. Не може да си объркан, когато искаш да влезеш в политиката. Техни хора участваха в управлението на Орешарски”, коментира Рашидов.

Ако има договорки за управлението, те вече са направени. Консултациите са по-скоро, за да се видят позициите на политическите сили, заяви пред bTV неизбраният за депутат от БСП Захари Георгиев. Вчера той бе в екипа преговарящи с ГЕРБ.

Към момента няма вариант за подкрепа на правителството, смята той.

Днес на Изпълнително бюро ще бъдат обсъдени резултатите от консултациите.

„Ако имаме хипотеза, че единствено БСП е възможна партия за коалиция, тогава трябва да вземем мнението и на хората, които са ни избрали. Това няма да стане за една нощ”, заяви Георгиев.

По думите му е по-вероятно да има правителство, подкрепено отдясно.

„ДПС имат много повече допирни точки с ГЕРБ, отколкото ние”, допълни той.
Освен това социалистът подчерта, че от ДПС искат да са важен фактор в политиката.

„Бих се обзаложил, че Борисов няма да направи правителство на малцинството. Той иска да докаже, че няма задкулисни договорки с други партии”, каза още Захари Георгиев.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Za
    ZABOBOL
    0 0
    15:26, 14 окт 2014
    Reormatorite mogat da badat polezni s palna podkrepa za pravitelstvo na BB/za koeto veche uzrqsa/,a vsichko ostanalo shte e plod na zakonodatelstvo v Parlamenta,za koeto ot segashna izhodna tochka na 100% ne moge da se garantira ot nikakvi obiknoveno falshivi koalicii.Vsichko shte se nagajda v dvijenie.Vapros na borba,prioritetite ne sa 1-2,vsichko e vajno,no v edno gledame pravilno-Evropeiski pat na razvitie.
Последни новини