Министър: Първо реформа, после по-висока здравна вноска

Здравният министър д-р Мирослав Ненков заяви, че преди увеличаване на здравната вноска, задължително трябва да има здравна реформа.
Плавното увеличаване на вноската е предложение на Българския лекарски съюз. Според него в следващите години парите, които се отделят за здраве от заплатите ни, трябва да се увеличат от сегашните 8 до 12 процента.

"Повече пари в системата на здравеопазването отнякъде трябва да дойдат. Това е един от пътищата. Надявам се следващото управление на Министерството на здравеопазването и този парламент да покажат на обществото, че са готови да организират по-добре нашата система – организацията на харчовете, т.е. да се оптимизират харчовете. Икономията е вид печалба", коментира предложението д-р Ненков, цитиран от БНР.

Той допълни, че актуализацията на бюджета на Здравната каса е от изключително значение за функционирането на структурите, финансирани от нея, а актуализацията на държавния бюджет ще осигури функционирането на системите, които финансира министерството.

По последни данни българите без здравни осигуровки вече са над 2 милиона души. В същото време държавата плаща здравните вноски освен на държавните служители и на децата, пенсионерите, студентите, работещите в съдебната система и други категории лица, които според Лекарския съюз достигат около 4,5 млн. души.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стамболов 1886 -та
    0 0
    14:00, 3 ное 2014
    Целият цигански башибозук, освен тока, водата и данъците, да си плащат и здравната осигуровка!

Още новини

Последни новини