ББЦ: Не е ясно дали ще гласуваме „за“ кабинета

Засега не можем да кажем как ще гласуваме за кабинет, тъй като не е ясно какви ще бъдат приоритетите му, заявиха от "България без цензура".
Представители на парламентарната група на партията, която бе наречена „Български демократичен център”, проведоха консултации при президента.

В разговорите, които продължиха около час и половина, участваха Светлин Танчев, Кънчо Филипов, Румен Йончев и Любен Дилов - син.

На въпрос дали е станало въпрос за формулата на бъдещото управление, председателят на ПГ Танчев отвърна, че тази тема не е била обсъждана.

"Не стана въпрос, защото не сме видели приоритети. Очакваме да видим работна програма, върху която да разсъждаваме. Имаме желание да се запознаем с документа, който ще бъде изготвен от ГЕРБ и Реформаторския блок. Ще гласуваме, само ако преди това имаме програма. Няма да вземем в зала решение дали ще натиснем "да" или "не" - това е абсурдно", добави той, цитиран от БГНЕС.

Танчев подчерта, че все още очакват покана и или да им бъдат изпратени тези приоритети, но било очевидно тези, които ги пишат, не били наясно какви ще бъдат.

На въпрос дали премиер трябва да е Бойко Борисов или може и друг да заеме този пост, Танчев отвърна, че още след изборите от партията му са казали, че това не е най-важният въпрос, а каква ще е програмата, която ще се изпълнява в следващите четири години.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че са склонни премиер да бъде Радан Кънев от РБ, но днес политолози коментираха, че това едва ли ще стане.

От партията са готови да предложат имена на експерти за министерски постове във всяка област.

Решаващо за подкрепата на ББЦ ще е залагането като приоритет на създаването на Министерство на електронното управление, защото смятат, че така ще бъде изкоренена корупцията и широкото чувство за безнаказаност.

Партията на Николай Бареков би подкрепила следващия кабинет и при положение, че се работи за отваряне на работни места, икономиката, реформи в здравеопазването и съдебната система. Най-належащият приоритет обаче е бюджетът, който сравнително бързо трябва да бъде приет, ако не искаме държавата да е на ръба на банкрута, подчерта Танчев.

На въпрос дали от ГЕРБ търсят подкрепата им той отвърна:

"Водим някакви разговори, но все още не е така, както ние искаме да бъде - да седнем на масата, да кажат приоритети и да търсим общото". Не виждаме към момента ГЕРБ с някой да са седнали и да са се разбрали. Всички го чакаме".

В 14,30 ч. президентът ще проведе консултации и с Патриотичния фронт.

Утре в президентството са предвидени разговори с Реформаторския блок и ДПС, а в сряда - с БСП и ГЕРБ, с което консултациите ще приключат. Те започнаха в петък, когато държавният глава разговаря с АБВ. От "Атака" отказаха да участват.

Според Конституцията, след като президентът връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ, кандидатът за министър-председател има 7 дни, за да предложи на президента състав на министерския съвет. Ако това се случи, държавният глава ще предложи на Народното събрание да гласува новия кабинет.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини