Кунева: Няма да се борим за министерски места

Реформаторският блок няма да се бори за министри, не ми е предлаган пост, обяви Миглена Кунева. Тя иска още партии да подпишат декларацията за управление с ГЕРБ
Вчера от преговорния екип на ГЕРБ обявиха, че в името на това да има стабилно правителство дори са готови премиер да не е Бойко Борисов, а лидерът на ДСБ Радан Кънев. Неофициално изтече информация, че са склонни да дадат на Реформаторите 5 министерски кресла.

Днес обаче Кунева коментира пред БНР:

"Ние няма да се борим за министерски места, а за цялостното изпълнение на програмната декларация. Нашите колеги от ГЕРБ бяха така добри да кажат ориентировъчно, че има пропорционалност между министерските постове и резултатите от парламентарните избори".

Тя подчерта, че никой не й е предлагал формално пост. Появиха се публикации, че бившият еврокомисар е гласена за министър на външните работи.

По думите на Кунева позицията на РБ е, че ще помогне там, където може най-добре.

Ние бихме били наясно каква е отправната ни точка, ако ГЕРБ, като водеща партия, кажат какви министрества държат да задържат, каза Кунева.

"На мене ми се струва, че подобен разговор предстои. А ние иначе имаме нашата програма, върху която да стъпим, и тогава можем да ангажираме определени хора в сфери, в които има най-голяма нужда от реформа и които РБ разпознава за най-важни", добави съпредседателката на Блока.

Тя изтъкна, че общата декларация за управление на ГЕРБ и РБ е готова и е във варианта, разгледан по време на вчерашните разговори.

Документът е декларация за ключови приоритети, основата на управленската програма - външна политика, икономика и растеж, публични финанси, електронно управление, държавна администрация, здравеопазване, гражданска среда, регионална политика, земеделие, екология, култура и духовност, отбрана, обществен ред, национална идентичност, уточни Кунева.

Тя добави, че още днес парламентарната им група ще се събере и ще обсъди декларацията. По думите й РБ не са били в позицията на управляващи и е естествено да са по-съсредоточени върху програмата, затова смята, че негодуванието, че се бавят не е обща позиция на ГЕРБ.

Кунева подчерта, че се надява декларацията да бъде подписана от ГЕРБ и РБ.

"Естествено, че бихме искали да има колкото се може по-широк кръг от партии, които слагат подписа си под тази декларация. Смятам, че програмната декларация така, както е написана, до голяма степен отговаря на желанието на Патриотичен фронт за просперираща България. Знам, че от ГЕРБ са водили разговор с АБВ. Очакваме колегите от ГЕРБ да инициират тристранна среща с АБВ", каза още Кунева.

Междувременно продължават консултациите при президента с партиите. След срещата от "България без цензура" заявиха, че засега не могат да кажат дали ще подкрепят кабинета, защото не знаят какви ще са приоритетите му.

Политолози пък коментираха, че ГЕРБ много трудно ще даде премиерския пост на Радан Кънев. В същото време във Фейсбук се разменят "музикални" послания между него, Бойко Борисов, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини